Silničáři zveřejnili přepracovanou dokumentaci pro plánovaný přivaděč od dálnice D8 do Děčína

1. únor 2022 14:14

Začala další část posuzování trasy budoucího přivaděče z Děčína k dálnici D8. Ředitelství silnic a dálnic totiž zveřejnilo přepracovanou dokumentaci pro hodnocení vlivů nové silnice na životní prostředí. Dokument opět posuzuje tři základní trasy přivaděče. Kromě nich se ale zabývá i současnou silnicí podél Labe mezi Děčínem a krajským městem.

„Je to nejnáročnější stavba v České republice. Jakákoliv varianta prochází i geologicky sesuvnými územími ve stupni 5 – to je nejvyšší možný stupeň,“ hodnotí plány na stavbu děčínského přivaděče Jan Štefan z Děčínského fóra.

Silničáři opět pracují se třemi variantami vedení silnice z Děčína k dálnici D8. Jde o variantu Pastýřskou, Chrochvickou a Malšovickou. Poslední zmíněná trasa je podle Jana Štefana nejschůdnější s ohledem na obyvatelstvo a přírodu.

„Stát se postupně dostává do situace, kdy si bude muset vybrat – buďto zvolit jednu z nejdražších variant – takovou, jaká je běžná ve vyspělé Evropě, tudíž obchvat s dlouhými tunely, nebo nejlevnější variantu, a tou je přetrasování přes Ústí nad Labem,“ shrnuje Štefan.

Ve hře je v současnosti i varianta kolem Labe

Právě vedení přivaděče podél řeky Labe teď připouští i silničáři. „Varianta vedení po silnici I/62 přes Ústí nad Labem není plnohodnotnou variantou přeložky silnice I/13 mezi Děčínem a dálnicí D8 – je to pouze její jedna možná alternativa. Pokud se ukáží aktuálně posuzované varianty jako neprůchodné,“ potvrdil Jan Rýdl z ŘSD.

I u této trasy ale řeší silničáři problémy s vedením. „Pojďme si říct – je tady řeka, železniční trať, ale zároveň především i množství současných křižovatek a sjezdů k jednotlivým nemovitostem, které by bylo nemožné zrušit či jiným způsobem nahradit, a to je skutečným problémem,“ přiblížil Jan Rýdl z ŘSD.

V minulosti se v Ústí nad Labem uvažovalo o vedení silnice na Děčín tunelem z centra města do Krásného Března. Tato varianta ale ekonomicky podle náměstka primátora Pavla Tošovského z ODS ekonomicky nevyšla a uvažuje se o lepším propojení současných silnic.

„To znamená propojení ulice Žižkova a mostu na Střekov, a potom krátkým tunelem do Krásného Března,“ popsal Tošovský.

Podle vyjádření Ředitelství silnic a dálnic má být prověření zlepšení průjezdu Ústím nad Labem hotové v polovině tohoto roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související