Policie se na dálnici D8 na Ústecku opět zaměřila na dodržování bezpečnostních předpisů u řidičů kamionů

2. září 2021 15:24

Otočný simulátor kamionu nebo zkouška nárazu. To si mohli vyzkoušet profesionální řidiči nákladních aut na 11. ročníku akce s názvem Den pro kamiony. Policisté se na dálnici D8 na Ústecku 2. září zaměřili hlavně na věnování se jízdě nebo používání pásů.

„Řekl bych, že je to jen dobře. Někteří řidiči kamionů jezdí s telefonem v ruce, nebo se koukají na filmy,“ chválí nápad pořádání Dne kamionů jeden z řidičů, který právě míří se svým nákladním automobilem do Německa.

Den pro kamiony 2021

Právě nevěnování se řízení má podle Jana Pechouta z BESIP fatální následky. „Je to nevěnování se řízení v tom smyslu, že třeba se ten řidič dívá na televizi nebo na tablet – zkrátka dělá všechno možné, jen se nevěnuje řízení jako takovému, a pokud dojde k nějaké složité dopravní situaci, tak ji neumí správně vyřešit. A pochopitelně, když havaruje kamion, je to mnohem větší problém, než když je to obyčejné osobní auto,“ shrnul Pechout.

Policisté se ale stále častěji v Ústeckém kraji setkávají také s dalším problémem, a to s přetíženými dodávkami.

Den pro kamiony 2021

„Setkáváme se s přetíženými dodávkami kategorie N1, to jsou dodávky do 3,5 tuny. Provozovatelé těchto vozidel je dost přetěžují. Máme například zváženou dodávku, která měla 10 tun, a přitom to byla dodávka do 3,5 tuny s tím, že její užitná hmotnost byla do 700 kilogramů,“ konstatoval zástupce vedoucího dálničního oddělení v Řehlovicích Lukáš Polan.

Řidiči hrozí v takovém případě až 12tisícikorunová pokuta.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související