V Děčíně skončil spor o mzdy řidičů v MHD. Zástupci odborů se s vedením dohodli na zvýšení mezd

25. leden 2022 16:05

Zástupci odborů v děčínském Dopravním podniku se dohodli s vedením společnosti na nové kolektivní smlouvě. Její součástí je nárůst platů. Kvůli protestu řidičů nejely ve městě v první půlce ledna některé spoje.

Mzdy řidičů se zvýší o 8,5 procenta, o 7,5 procenta vzrostou platy zaměstnanců v dělnických profesích a o 5 procent dostanou navíc k platu technicko - hospodářští pracovníci. Dohoda platí od 1. ledna, takže peníze budou mít zaměstnanci už v lednové výplatě. Předseda odborové organizace Jiří Vašák je s výsledkem spokojený a označil ho za kompromis. Řidiči totiž původně požadovali navýšení mzdy o 15 procent, dopravce nabízel nejdřív 4 procenta, pak o tři víc

Děčínský dopravní podnik bude dohodnuté navýšení mez ročně stát 3 až 4 miliony korun. Firmu vlastní město a jeho rozhodujícím příjmem je kompenzace z městského rozpočtu.

„Ta je již součástí městského rozpočtu, očekávaná navýšení vč. i případného řešení ve vztahu ke krajské dopravě, to ještě nebudeme s vedením města řešit v příštích týdnech,“ říká předseda představenstva dopravní společnosti Zdeněk Machala.

Řidiči v Děčíně odmítali do podpisu kolektivní smlouvy nastupovat ve svém volnu na přesčasy a některé autobusy tak v lednu nevyjely. Teď už by se tedy mělo všechno vrátit do normálu. V minulých dnech řidiči protest ukončili a všechny spoje se tak většinou daří zajistit, říká předseda odborové organizace Jiří Vašák: „Oni už teď slouží, protože máme pár lidí v karanténě, takže se to vykrývá řidiči z volna, ale pokud dojde k nějaké větší, třeba jenom chřipkové, epidemii anebo v létě, až budou dovolené, tak samozřejmě tenhle problém s řidiči bude přetrvávat.“

Podle předsedy představenstva Zdeňka Machaly bude firma hledat až deset nových řidičů. Zájemcům nabízí třeba zaplacení řidičského oprávnění skupiny D.

Spustit audio

Související