Vyrostou v Ústí nad Labem další dva mosty přes Labe?

3. červen 2011

Město Ústí nad Labem dokončuje práce na novém územním plánu. Lidé tak mají už jen necelý měsíc na to, aby k návrhu dali své připomínky a námitky. Proč vlastně město chce svůj územní plán změnit?

Ani tak nechce, jako musí. Podle zákona totiž musí své územní plány předělat tam, kde jsou starší roku 1998. Ústí nad Labem má přitom územní plán z roku 1996. To je dost dlouhá doba na to, aby se život ve městě vyvíjel možná trochu jinak od patnáct let starých představ.

Návrh nového ÚP počítá s odlehčením dopravy v centru a rozšířením ploch, kde bude možné stavět domy. Také se snaží vypořádat s vybydlenými čtvrtěmi a opuštěnými podnikovými areály. Například v dopravě hledí architekti i na to, abychom měli kudy jezdit i při povodních.

V návrhu jsou proto namalované další dva mosty přes Labe - jeden v blízkosti zdymadel a další u Krásného Března. A také propojení těchto mostů na střekovské straně tunelem. To by umožnilo bezproblémovou dopravu nejen při povodních, ale hodně by to také ulehčilo právě centru.

Pokud tento návrh zastupitelé schválí, peníze i investoři mohou přijít až za pár let. Rozhodně to neznamená, že se začne stavět hned a všechno najednou. Podobné to asi bude také s tzv. brownfieldy - chátrajícími podnikovými areály.

V Ústí je takových lokalit několik. V takových lokalitách by mohl být třeba drobný průmysl – dílny živnostníků nebo služby pro obyvatele. Když bude v novém územním plánu taková plocha zakreslena právě s tímto využitím, stačí jen to, aby o ni měl někdo zájem. Nebude to ale nic levného, protože budoucí investice ještě prodraží případné odstranění ekologické zátěže.

Výstavba nových rodinných domů není v Ústí nad Labem jednoduchá. Město je v údolí Labe a tak se může rozvíjet jen do stran. Tam jsou ale například bývalé doly. Architekti nakonec vytipovali několik směrů - např. směr na Habrovice, Skorotice, Strážky a některá místa v Krásném Březně a pod.

Tyto plochy mají zatím převážně charakter louky. Až budou určené pro výstavbu, cena těchto parcel se zvedne. Pokud tedy máte nějaký pozemek nebo dům a chcete zjistit, jaké jsou s nimi plány, bude nejjednodušší si na webu města najít návrh nového územního plánu a v interaktivní mapě pak zapsat číslo parcely nebo domu - podobně jako v katastru nemovitostí.

Je také možné zajít na odbor územního plánování magistrátu, kde je kterýkoliv úředník lidem v těchto věcech k dispozici a odpoví i na nějaké případné dotazy. Návrh je také k nahlédnutí v info centru, ale už bez možnosti odpovědí.

Nový územní plán by měl být hotový koncem roku.Začal se rodit už od začátku loňského roku a musel podle zákona projít několika etapami. Nejbližším dalším krokem bude veřejné projednávání jeho návrhu ve středu 15. června od 15 hodin v kulturním domě.

To bude také poslední možnost pro připomínky a námitky. S těmi se pak architekti a úředníci vypořádají, případně je do návrhu zapracují. Konečnou verzi pak musí schválit zastupitelé. A to by mělo být právě koncem roku.

autor: hau
Spustit audio