Vybavení onkologického centra posoudí ministerská komise

11. únor 2012

Existence onkologického centra v ústecké Masarykově nemocnici je stále nejistá. K poslednímu březnu by se mělo změnit na běžné nemocniční oddělení. Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které chce centru odebrat akreditaci, nezměnilo ani páteční jednání zástupců Krajské zdravotní a hejtmanky Ústeckého kraje s ministrem Leošem Hegerem.

Zástupcům Krajské zdravotní se nepodařilo přesvědčit ministra zdravotnictví, aby změnil rozhodnutí svých úředníků a akreditaci centru ponechal. Onkologické centrum v Masarykově nemocnici je jediné v Ústeckém kraji. Pokud svůj status ztratí, skončí v něm k 1. dubnu biologická léčka rakoviny. Pacienti, kteří se touto moderní metodou léčí, pak budou muset dojíždět do Prahy, Liberce nebo Plzně. Ozařování a chemoterapeutická léčba by pokračovala dál.

Ministr Leoš Heger chce o dalším osudu onkologického centra ještě jednat. Do Masarykovy nemocnice vyšle odbornou komisi, která bude například zjišťovat, jak je centrum vybaveno.

Právě kvůli nedostatečnému vybavení chce ministerstvo zdravotnictví onkologické centrum zrušit. Podle ministerských úředníků v něm chybí například ředírna cytostatik. Krajská zdravotní se zavázala taky nakoupit další přístroj na ozařování a postavit pro onkocenrum speciální pavilon.

Zástupci Krajské zdravotní se hájí tím, že ředírna už funguje. Stavba nového pavilonu za miliardu korun je prý v plánu.

autoři: tsch , ces
Spustit audio