Všem škarohlídům bych přála dvacet minut na dětské onkologii, říká Vendula Svobodová Pizingerová

9. červenec 2019

Vendula Pizingerová byla druhou manželkou hudebního skladatele Karla Svobody. Po něm jí, podle jejích slov, zůstal syn Jakub a vlídnost, jedna z důležitých vlastností legendárního skladatele. Xaverovi prozradila, za jakých okolností se seznámila s Karlem Gottem i to, který muzikál Karla Svobody má nejraději. Za nejdůležitější považuje svoji práci v Nadačním fondu Kapka naděje, který založila a řídí.

Kdysi dávno šla Vendula Pizingerová na jednu z prvních schůzek s Karlem Svobodou, když tu jí na ulici zastavilo auto, ve kterém seděl František Janeček a Karel Gott. Nabídli jí odvoz, ale vůbec netušili, že ji vezou na rande s jejich společným kamarádem. Později se s Karlem Gottem setkávala pravidelně, jak u nich doma ve studiu, tak při koncertech, který pořádá Kapka naděje. A co si o Karlu Gottovi myslí? „Je to všeobjímající člověk, který každému podá ruku a je velice družný,“ říká Pizingerová.

Ještě, že tě lásko mám – písnička pro všechny zamilované

Písničku „Ještě, že tě lásko mám“ dostala Vendula Pizingerová od Karla Svobody jako dárek za to, že pro něho, společně s přáteli, připravila slavnostní koncert k 65. narozeninám. Písničku svěřil Karel Svoboda Petru Kolářovi. Jaký by měl být obsah písničky, to vysvětlil skladateli Petru Šiškovi, který text zveršoval. „Dodnes je to píseň pro všechny zamilované,“ vzpomíná s úsměvem Pizingerová. A její rada pro manželky úspěšných a slavných mužů je: „Držet se v pozadí a zařídit si potají svůj soukromý život.“

Nadační fond Kapka naděje

Nadační fond Kapka naděje vznikl po smrti dcery manželů Svobodových, která zemřela na leukémii. Paní Vendula je jeho zakladatelkou i prezidentkou. V současné době fond sponzoruje 45 nemocnic po celé republice. Díky tomu Vendula Pizingerová hodně cestuje a poznává naši vlast. Fond Kapka naděje nerozdává hotovost, ale kupuje pro nemocnice přístroje a zařízení, která potřebují pro zlepšení kvality práce. Za dobu své existence prošlo fondem přes 200 miliónů korun. Za velký úspěch považuje paní Vendula zřízení transplantační jednotky v pražském Motole. V současné době kupují přístroj pro IKEM, který bude sloužit k přepravě lidského srdce, v daném přístroji vydrží až osm hodin.

A co by přála všem Vendula Pizingerová všem škarohlídům? „Přála bych všem těm lidem strávit dvacet minut na dětské onkologii a stačilo by to.“

Zajímá vás, jaký muzikál Karla Svobody má Vendula Pizingerová nejraději? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio