Vroutek oficiálně otevřel novou cyklostezku, která usnadní cestu do Podbořan

27. květen 2021 10:53

Nová cyklostezka z Vroutku do Podbořan usnadní cyklistům vyjížďku na výlet i cestu do práce. Vede podél frekventované silnice, spojující Žatec s Lubencem a Karlovými Vary.

 

Stavba téměř tříkilometrové asfaltové stezky se dvěma pruhy trvala 1,5 roku a přišla na zhruba 17,5 milionu korun. Město Vroutek dostalo 11,6 milionu korun z dotace, zbytek platilo ze svého rozpočtu.

„Pojedeme se podívat do krásného Dvoru na zámek. Pojedeme se ženou – to poznávání z kola je daleko lepší než z auta,“ plánuje výlet po nové cyklostezce Václav Beneš, starosta za KSČM z nedalekého Blatna.

Je ve skupince prvních cyklistů, kteří si téměř tříkilometrový úsek mezi Vroutkem a Podbořany při oficiálním otevření cyklostezky projedou.

Pás pozemků podél silnice Vroutek získal při pozemkových úpravách v roce 2012, o tři roky později začalo vedení města hledat dotaci a připravovat stavbu.

Administrativu za městský úřad obstarávala Monika Kuthanová. První jízdu svých kolegů dokumentuje. „Lidé tady jezdili na kolech po silnici, bylo to docela nebezpečné – bylo tu i hodně nehod. Pan starosta pak přišel s návrhem, že by se ta cyklostezka mohla někdy udělat, a tak jsme na tom začali pracovat,“ vysvětluje.

Projekt je dílem žatecké kanceláře, kterou teď při otvírání cyklostezky zastupuje Břetislav Sedláček. „Podbořany jsou dost na jílech, to je obecně známé – roto se tady dělala částečně sanace. Konstrukčně je to jednoduchá stavba, takže konstrukčně tam problémy víceméně nebyly,“ shrnuje.

Problémem ovšem byla epidemie koronaviru. Stavební firma podle nezávislého starosty Vroutku Jaromíra Kubelky přišla o ukrajinské dělníky a musela shánět náhradu.

Spustit audio

Související