Vřes je nejen krásný. Říká se mu také „drtič močových kamenů“

25. únor 2019

Vřesu se říká „drtič močových kamenů“. Umí pomoci i se dnou nebo s nemocnými ledvinami, a to není vše. Může tedy nejen zkrášlit vaši zahrádku, ale i pomoci vašemu zdraví.

Sbírejte nať s květem, nebo jen květy – prostě je rukou jen sdrhněte z keře, zůstane vám asi v dlani i pár lístků, ale to vůbec nevadí.

Sušené vydrží, na rozdíl od jiných bylinek, i víc let, a neztrácí přitom léčivý účinek.

Nať vřesu obsahuje třísloviny, hořčiny, kyselinu křemičitou, saponin a alkaloidy. Má trpce nahořklou chuť. Působí výborně proti dně, protože odplavuje z těla soli kyseliny močové, která nemoc způsobuje.

Vřes, les

Má dezinfekční účinky a je močopudný, takže pomůže při zánětech ledvin. Rozpouští močové kaménky, je označován dokonce jako jejich „drtič“. Při gynekologických problémech, zánětech v pochvě, je dobrá směs vřesu s kontryhelem a měsíčkem.

 Vřes má také jedno speciální uplatnění – je to jedna z mála rostlin, které pomáhají při takzvané „řezavce“, tedy řezavé bolesti při močení.

Čaj z vřesu nemá žádné nepříznivé účinky ani při dlouhodobém užívání. Tak pojďme na něj: 2 lžičky květu nebo sušených větviček krátce povařte ve ¼ l vody. Nechte 15 minut odstát, přeceďte a pijte vlažný, při potížích i dva šálky denně.

Spustit audio

Související