Ostropestřec působí blahodárně nejen na játra, ale i na žlučník a ledviny

12. leden 2023

Ostropestřci mariánskému se říká také Stříbrný bodlák nebo Kristova koruna. Je to antioxidant, který je schopen regenerovat játra a stimulovat jejich správně fungování.

Ostropestřci se líbí na Kanárských ostrovech nebo v zemích přední Asie. Účinná látka silymarin se nachází v plodu. U nás si ho můžete splést s obyčejným bodlákem, ten ale silymarin  neobsahuje a z léčebného hlediska je tedy bezcenný.

Ostropestřec umí bojovat s volnými radikály, zabraňuje průniku jedů při intoxikaci, například při otravě jedovatými houbami nebo předávkování drogami, a zlepšuje celkový metabolismus jater.

A jak ho vlastně užívat? Jednoznačně v podobě drceného plodu. Drť totiž obsahuje nejvyšší možné množství té účinné látky, která se nachází přímo v jeho tvrdé slupce. Regenerace jaterních buněk je tak nejintenzivnější a dostaví se v nejkratším čase.

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Tlučený plod ostropestřce mariánského konzumujte přímo, 4x denně 1 čajovou lžičku, alespoň 45 minut před jídlem. Můžete ho klidně zapít vodou.

A ještě něco: na začátku kúry je dobré dávku zdvojnásobit, abychom v játrech spustili intenzivní regenerační procesy. Během prvních 10 dnů se tedy užívají 4x denně 2 čajové lžičky.

Spustit audio

Související