Vrba je strom se spoustou léčivých účinků. Znali je už ve starém Egyptě i Řecku

4. duben 2019

Stará pohanská náboženství vrbu uctívala jako posvátný strom, křesťanství ji naopak spojovalo s temnými bytostmi, třeba s vodníkem nebo čarodějnicemi. Pomlázky z vrbového proutí jsou zas pro mnohé symbolem Velikonoc.

Léčivé účinky mají už mladé výhonky vrby jívy, i když nechutnají zrovna lahodně. Mnohem lépe chutná odvar z listů, který je dobrý například na zmírnění horečky. Pomáhá také s léčbou poruchy srážlivosti krve a při podráždění žaludeční sliznice.

Léčivé účinky mají také květy vrby jívy. Destilovaná voda z těchto květů dodává organismu energii a navíc má afrodiziakální účinky. Můžete ji použít jako mazání při bolestech hlavy.

Šťáva ze stromu pomáhá zlepšovat zrak. Vrba jíva je tedy pro zdraví člověka velmi hodnotná, na druhou stranu bychom s ní měli zacházet šetrně, vždyť její pyl jako první hned zjara sytí hmyz.

Logo

Vrbovou kůru sbíráme nejlépe na jaře v březnu nebo v dubnu z mladých větví. To v nich proudí nejvíce mízy. Větvičky vrby nařízněte po obvodu a sloupněte. Ale jen z pokácených vrb.

Naši předci vzali zavděk vrbovou kůrou, aspirin neměli. Doma kůru usušíme, správně posbíraná a připravená by neměla být tlustší než tři milimetry, a i po vysušení by lícová strana měla zůstat šedozelená a rubová světle hnědá. Sušená kůra by se měla mezi prsty jednoduše drolit.

A teď si vyrobíme léčivý odvar z vrbové kůry. Jak na to? Jednu lžíci nahrubo nadrolené kůry zalijeme sklenicí studené vody a vaříme na mírném ohni 5 minut. Pak odstavíme na ¼ hodiny a přecedíme. Popíjíme šálek třikrát denně.

Vrbová léčiva si nejdříve proberte se svým lékařem. Zvláště se to týká těhotných žen, dětí a lidí co mají problémy s krvácivostí.

Spustit audio

Související