Bříza patřila mezi posvátné stromy našich předků. Věřili, že přináší očistu a podporuje nové začátky

17. leden 2019

Kromě bylinek a plodů z vaší zahrádky můžete sklízet i kůru a listy z různých stromů, které se využívají v lidovém léčitelství – jedním z těch nejznámějších je bříza bělokorá.

Ke sběru březové kůry potřebujete kapesní nožík a papírovou kapsičku. Vezměte si jí ale jen trochu, jen tolik, kolik potřebujete – dlouhodobým skladováním kůra stejně ztrácí své léčivé schopnosti a také nechceme ničit životní prostředí. Úplně nejlepší je vybrat si čerstvě pokácené stromy, kterým řezání neškodí.

Hodí se i březové větvičky nebo kůra

Kůru sušíme doma v teplé, suché místnosti, dokud není křehká. Březová kůra pomáhá při žaludečních potížích a při problémech s trávením nebo i při dně.

Březové listí zase posiluje ledviny a využívá se při urologických potíží, písku a kamenech v ledvinách, při potížích s prostatou a měchýřem. Saponiny v březovém listí také čistí cévy, toho se využívá při ateroskleróze.

Tak už si pojďme připravit březový nápoj. Jak na to? 2 lžičky řezaného listu spaříte čtvrthodinu ve čtvrt litru vody a pijete 2-3x denně – neublíží ani při dlouhodobějším užívání.

Spustit audio

Související