Vojtěšské kameny

8. duben 2007

V Čechách i na Moravě se vyskytují desítky mnohdy dodnes uctívaných kamenů, které jsou tak či onak spjaté s křesťanským kultem svatých. Mnohé z nich jsou podle legend v přímém vztahu k osobě sv. Vojtěcha.

Druhý pražský biskup, Slavníkovec, misionář a mučedník sv. Vojtěch se pro svůj horlivý boj proti pohanským zvyklostem stal přímo symbolem zápasu křesťanské víry s pohanstvím. Na řadě míst po celých Čechách se vypráví o posvěcování uctívaných pohanských kamenů sv. Vojtěchem. Světec si prý na ně přitom lehal, či se jich dotýkal. Jsou známé i kameny s údajnými stopami sv. Vojtěcha. Přímo nad nimi nebo poblíž nich se pak často nachází církevní stavba, sv. Vojtěchu zasvěcená.
Například v Neratovicích u Prahy najdete v barokním kostelíku sv. Vojtěcha kámen se světcovou stopou. Tzv. Vojtěšský kámen, ve skutečnosti přirozený výchoz horniny, se nachází uprostřed kostelíka a je ohrazen mříží.
Také u obce Vrčeň nedaleko kláštera v Zelené hoře poblíž západočeského Nepomuku naleznete církevní stavbu, zasvěcenou sv. Vojtěchovi, v níž se uchovává památka na tohoto světce v podobě kamene. V barokním spisu Matěje Boleluckého Rosa boëmica je kámen dokonce vyobrazen. Legenda k rytině říká, že prý na něm sv. Vojtěch ležel. "Menhirový badatel" Milan Špůrek zveřejnil před časem domněnku, že šlo původně o předkřesťanskou památku, sloužící jakémusi kultovnímu účelu, kterou Vojtěch ulehnutím "posvětil". Vrčeňský kámen byl v 17. nebo na počátku 18. století přemístěn do původně barokní kaple sv. Vojtěcha v místě zvaném Na poušti v lese Chlumci u Vrčeně. Podle staré legendy právě zde sv. Vojtěch odpočíval, když se vracel z Říma do Prahy. Z místa zvaného Dobrá voda sem byl sveden léčivý pramen a konaly se tu mohutné pouti za účasti věřících z celých západních Čech. Není to však jediná kamenná památka na sv. Vojtěcha v okolí Zelené Hory. Přímo na zelenohorském zámku, v hradním kostele Nanebevzetí Pan?ny Marie je za oltářem kus holé skály s Vojtěchovou stopou. I v kapli sv. Vojtěcha v lese Na planinách u Nebílovského Borku jižně od Plzně se ukazuje kámen se světcovými stopami. Kaple byla postavena na místě, kde se modlil, a kde jeho kolena vytlačila důlky do kamene. Místo už od barokních dob chrání ozdobná mříž.
Také nedaleko obce Poleň na Klatovsku se u starobylé kapličky nad zázračnou studánkou nachází kámen se stopami sv. Vojtěcha. Vypraví se o něm pěkná pověst: pravidelně prý obdarovával místního pasáčka zlaťákem, objevujícím se v jeho prohlubni. Pasáček z darů zbohatl a také zpohodlněl. Začalo mu být zatěžko chodit pro zlaťáky až ke studánce; nechal tedy kámen převézt na místní hřbitov. Kouzlo však přitom zmizelo. Až za nějaký čas byl kámen převezen zpět ke studánce... Zlaťáky už nenaděluje.

Prameny:
Milan Špůrek: Další menhiry v Čechách. Památky a příroda, č. 4/1987.
Martin Stejskal: Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa. Praha 1991.

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio