Vlastní zámek v Korozlukách. Montérky proto skoro nesvléká

25. květen 2016

Miroslav Perout vlastní zámek v Korozlukách. Montérky ale přesto, nebo právě proto, skoro nesvléká. „Možná jsem se sem vrátil v rámci reinkarnací,“ odpovídá se smíchem na otázku, proč se vlastně v 90. letech rozhodl zámek koupit.

Po roce 1989 hledali české úřady dědice původních majitelů, aby jim Korozluky vrátili. „Našli osmdesátiletého Karla Richtera. Jeho rodina zámek vlastnila od roku 1870 až do roku 1946. Když sem v 90. letech přijel a uviděl ruinu, vlastně jen čtyři obvodové zdi, zarostlý a zpustlý park, nestačil se divit,“ vzpomíná Miroslav Perout.

Dvacet let práce na zámku

Zatímco původní vlastníci ruinu nechtěli, on ji chtěl. Jako vysokoškolák měl spoustu elánu a času, aby si vyběhal všechna potřebná povolení. „Neudělal jsem kvůli tomu jednu zkoušku, ale nakonec jsem to dokázal,“ říká a s úsměvem dodává, že v roce 1995 se stal šťastným majitelem národní kulturní památky. Na jeho nový majetek byl ale vydán demoliční výměr. Úřednické kolečko následovalo kolečko stavařské.

Za pomoci státních fondů, vlastních rukou, rodinných příslušníků a dobrých přátel dávali Peroutovi zámek postupně dohromady. „V roce 2003 byly záchranné práce hotovy,“ dodává Perout.

Zámek Korozluky

Záchranné neznamená všechny. Zámeček už měl stropy, schody a okna, ale stále na něm bylo práce jako na kostele. „Jen vymalovat trvalo tři roky,“ vysvětluje zámecký pán, který montérky skoro nesvléká.

Pečlivě studoval historické materiály, aby zámku vrátil co nejvěrněji jeho původní vzhled. Obrovské úsilí věnoval i zámeckému parku. Ten má spolu s přilehlou oborou zhruba pět hektarů. Makat se v něm dá neustále. A jediní dva zahradníci, kteří se o něj starají, jsou manželé Peroutovi.

Na zámku v Korozlukách vás o víkendech přivítají a provedou!

Od roku 2008 mohou do jejich zámku i ostatní lidé. O víkendech je Peroutovi provázejí zámkem i zahradou, pro zájemce tu pořádají svatby a čas od času také různé kulturní akce.

V občance měli dlouho bydliště na jednom z mosteckých sídlišť, teď už tam mají Korozluky 54, to je číslo popisné jejich zámku. Přes týden chodí do práce, o víkendech pracují na svém. A protože je Miroslav Perout záchranář nezmar, momentálně ho živí práce na záchraně karlovarských lázní Kyselka.

Zámek Korozluky

Výlet do trochu utajeného zámku, který leží v těsné blízkosti hlavní silnice mezi Mostem a Louny, stojí za to. Mimo jiné vás to přesvědčí o tom, že když schopný člověk něco opravdu chce, tak to prostě dokáže!

Spustit audio