Vladimír Remek v kosmu

2. březen 2012

2. března roku 1978 se udála převratná věc v kosmonautice. Do vesmíru už se sice létalo dávno předtím, ale právě před třiceti čtyřmimi lety to bylo poprvé, co se do vesmíru vydal někdo jiný, než občan tehdejšího Sovětského svazu nebo USA.

A shodou okolností bylo tou třetí zemí na světě, jejíž občan se mohl podívat na planetu Zemi z kosmického prostoru, bylo tehdejší Československo a oním občanem byl Vladimír Remek. I když - ona to žádná shoda okolností nebyla - jak potvrzuje Marcel Grün, ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy.

„Mohli bychom odpovědět slovy klasika – je v tom úmysl a trochu náhoda...“ začíná svou odpověď Marcel Grün. „Hlavní motivací byly politické a ideologické záležitosti... Nakonec na interkosmonautech, jako byl Vladimír Remek, si naši velcí bratři vyzkoušeli to, co dnes živí ruskou kosmonautiku – a právě prvním, ještě neplatícím „zkušebním králíkem“ byl Vladimír Remek.“ dodává Grün.

Připomeňme jen, že Vladimír Remek vzlétl do kosmu 2. března 1978 na palubě lodi Sojuz 28 a na orbitální stanici Saljut 6 strávil celých osm dní.

autor: frv
Spustit audio