Víte, odkud vzaly voňavé františky své jméno? Tradice jejich pálení je stará přes 300 let

23. prosinec 2021

Tradice pálení františků pochází pravděpodobně z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří, a je stará více než 300 let. Ale pojďme ještě dál do historie, protože tradice sahá až do dob, kdy bývalo zvykem na přelomu starého a nového roku vykuřovat obydlí.

Jméno františek získaly tyto vonné kužely nejspíše od zakladatele novodobého pojetí Vánoc, sv. Františka z Assisi. Možná je ale původ názvu jinde –  možná pochází ze starofrancouzského názvu „franc ensens“, foneticky frank ansáns – ryzí kadidlo.

Vůně kadidla nás povznese od pozemského trmácení k duchovnějším stránkám života – snad právě proto využívali tuhle vůni v pradávných svatyních společně s myrhou při slavnostních duchovních obřadech.

Výroba františka je tak trochu alchymie –rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřici smícháme v těsto podobné, jako když děláme vosí hnízda. Pak se z něj speciálně upravenými kleštěmi vymačkáme jednotlivé homolky, které sušíme na sluníčku nebo v sušárně.

Františka zapalujete nejlépe nad svíčkou, po dobu asi 20 vteřin, a trošku ho rozfoukejte.

Tak hezký provoněný přelom roku přejeme!

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.frantisky.cz , cesketradice.cz/vanocni-frantisek
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.