Bergamot dává vůni pánským parfémům i čaji. Navíc pomáhá udržovat dobrou náladu

17. leden 2023

Bergamot je plodem citroníku bergamotového. Vypadá jako něco mezi hruškou a citrónem. Plody se sklízí na podzim nebo v zimě. Jeho příjemnou a zajímavou vůni nevyužívají jen výrobci parfémů, ale přijala ji za svou také aromaterapie a setkat se s ní můžete i v potravinářství.

Bergamot obsahuje silici, pektin, citral a další látky. Cítit ho můžete z celé jedné poloviny pánských parfémů.

Rostlinná silice z bergamotu stabilizuje a navazuje na sebe složky vůní – spojí je v jednu a ještě ji zesílí. Jeho vůni můžete ucítit nejenom v parfémech, ale i v deodorantech, šamponech, mýdlech anebo třeba krémech.

Bergamot a jeho silice se využívají i v potravinářství. Typickým příkladem je anglický čaj Earl Grey, který je známý svou zajímavou chutí a vůní. Pokud jste pátrali, co ji způsobuje, pak je to právě bergamot.

Má také  antiseptické vlastnosti, které se využívají v desinfekčních prostředcích. Pektin, který bergamot obsahuje, bývá součástí protisrážlivých přípravků anebo léků pro léčbu průjmu.

Bergamot má své pevné místo i v alternativní medicíně – hlavně v aromaterapii. Inhalace oleje z bergamotu pomůže uzdravit horní cesty dýchací, posiluje je a chrání před infekcí. Harmonizuje psychiku, zahání špatnou náladu a navozuje pocit štěstí a pohody.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.spektrumzdravi.cz , www.bylinkovo.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.