Purpuru není nutné kupovat – můžete si ji vyrobit sami doma

23. prosinec 2022

Pro někoho je typickou vůní Vánoc zapálený františek nebo prskavka, pro jiného purpura. Vyrobit ji přitom není nic těžkého – vyzkoušet to můžete třeba i s dětmi doma.

Směs z nejrůznějších bylinek a koření opravdu domov krásně vánočně rozvoní. Výhodou domácí výroby je, že se můžete namixovat bylinky, které máte rádi právě vy. Navíc může být taková doma vyrobená směs i hezkým dárkem.

Do purpurové směsi se dobře hodí levandule, sušená pomerančová kůra, skořice, tymián, oregano i máta, šalvěj, meduňka, pelyněk, heřmánek a dokonce i jehličí.

Směs vašich oblíbenců rozdrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Pak ji zakápněte několika kapkami vonného oleje – může být skořicový, hřebíčkový, borovicový nebo třeba pomerančový. Na jednu hrst směsi stačí 20 kapek.

Všechno dobře uzavřete v lahvi, aby vůně nevyprchala. Purpuru stačí jen zahřát, nepalte ji. I tak se krásně rozvoní. Můžete ji vysypat na teplou sklokeramickou desku nebo ji dejte na alobal a pak teprve na sporák. Dá se také rozložit na radiátor nebo zahřát na aromalampě. Vůně zařídí sama, že Vánoce budou pohodové.

autor: Eva Bucharová | zdroje: bydleni.instory.cz , www.zenysro.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.