Víte, kdy můžete použít oslovení slečno? Velmi často to vhodné není

27. červenec 2022

Než odejdete z domova kamkoliv, kde budete mít pocit, že jste nepotkali paní, ale slečnu, dávejte si pozor.

Označení slečna je dělá často problémy při oslovování žen ve společnosti. Etiketa jasně říká, že všechny dospělé ženy oslovujeme paní – ať už jsou vdané, nebo ne.

Pokud se muž seznamuje s neznámou ženou, nemůže přece vědět, zda někdy stála u oltáře. Tváře navíc hodně matou – znám mnoho žen, které vypadají jako dívenky, přitom mají za sebou dvě děti a komplikovaný rozvod.

Pamatujme si proto, že slovem slečno oslovujeme pouze dívky před dosažením plnoletosti – nejčastěji studentky střední školy, protože na malé holčičky mluvíme zase jinak.

Slovem slečna mají lidé tendenci oslovovat i obsluhující personál, třeba na rautech. Pokud ale vysloveně nevíme, že nám jednohubky nabízí studentka 2. ročníku hotelovky, slečnu si odpustíme.

Možná se vám ale někdy stalo, že vám dáma řekla: „Nejsem paní, ale slečna!“. V tom případě už ji budeme navždy takto oslovovat.

Proč? Protože lidi oslovujeme tak, jak si sami přejí. A je úplně jedno, že té zmíněné slečně už třeba bylo 50 let. I po půlstoletí hledání může nakonec slečna konečně najít toho pravého.

autor: Milan Knotek
Spustit audio