Vinaři na Litoměřicku sklízí poslední hrozny. Letošní úrodu hodnotí jako sice dobrou, ale nijak výjimečnou

25. říjen 2022 14:34

Většina z vinařů, kteří hospodaří v litoměřické podoblasti, už má letos sklizeno. Sezonu hodnotí jako průměrnou. Zpočátku suché a horké léto hroznům svědčilo, naopak chladný a deštivý podzim ale vinařům příliš nepřál.

Na přelomu září a října vinaře hodně vystrašilo deštivé počasí. Dozrávajícím hroznům totiž déšť mohl uškodit a úroda by pak zplesnivěla. Podle vinaře Karla Stejskala z Nanovinařství Charli to byla doslova hra nervů.

Někde kvůli předpovědi špatného počasí začali sklízet už v září, tedy poměrně brzy. Šlo například o vinařství Porta Bohemica, kde vyrábějí tzv. naturální vína. Hrozny podle vinaře Aleše Svatoše ale nestihli sklidit všechny, déšť poté snížil jejich cukernatost, která teď ve víně bude chybět.

Ve vinařství Lobkowicz a Pod Radobýlem nechali naopak hrozny ve vinohradech až do poslední chvíle a část jich ještě sklízejí. Chtěli tak využít každého slunečného dne, který by mohl kvalitu vína vylepšit.

Letošní vína by podle vinařů mohla být slušná, s vyšší kyselinou než minulý rok, a to zejména u bílých vín. U těch červených je to o stupínek lepší – kyselina je nižší, naopak cukernatost lepší než u bílých vín. Ve vinařství Pod Radobýlem a v Nanovinařství Charlie odhadují, že nejlépe je na tom letos odrůda Pinot Noir.

Spustit audio

Související