Víkend v Ústeckém kraji je přímo nabitý zajímavými kulturními zážitky – stačí si vybrat!

9. září 2022

Koncerty, Den s párou dožínky, Zahrada Čech, Dny evropského kulturního dědictví a slavnosti všeho možného druhu – tak vypadá víkend 10. až 11. září v Ústeckém kraji.

Sobota 10. září

Den s časopisem Receptář vás v sobotu od 9 do 17 hodin čeká na veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích – k expozicím a prodejním stánkům přibývá soutěž o nejlepší recept – nejlepší chlebíček, vybírat se bude také nejchutnější chleba Ústeckého kraje, zazpívá Jakub Smolík a hrát bude i tradiční Vinšovanka.

Zahrada Čech - soutěž o nejlepší regionální potraviny

Muzeum v přírodě Zubrnice zve na akci Pára v muzeu; od 9 do 15 hodin uvidíte ukázku chodu parní lokomobily. Společně s dětmi z Dětského domova Střekov tu pro vás napečou něco dobrého v kachlovém sporáku. Bude se krouhat a do zelňáku pěchovat zelí a ochutnáte i čerstvě vylisovaný mošt. Kromě práce vás čeká také zábava u netradičních her.

V rámci Dnů evropského kulturního dědictví můžete navštívit zámek Stekník s obohaceným programem nebo komentované prohlídky výstav v lounském muzeu.

Jestli chcete zavzpomínat na kultovní desku Kuře v hodinkách, pak je pro vás jako stvořený koncert skupiny Flamengo Reunion Session v kulturním zařízení Orfeum v Kadani.

V areálu děkanského kostela v Mostě se celý víkend koná Mostecká slavnost. Začíná 10. září ve 12.30 a na třech scénách u kostela Nanebevzetí Panny Marie se vystřídají Ben Cristovao, Lenny, Petr Kalandra Memory Band, Olga Lounová, Monkey Business a další. Zároveň se bude slavit 155 let sboru dobrovolných hasičů.

Peruc - informační ukazatele

Peruc v sobotu hostí krajské dožínky – kromě kulturního programu se návštěvníci dočkají i prezentace regionálních potravin, nebude chybět výstava historické a moderní techniky i drobného zvířectva, dojde i na muziku, tanec a ukázky tradičních řemesel.

Lahošťský kotlík začne hudbou i zábavou překypovat na hřišti v Lahošti v sobotu od 15 hodin, slavnosti obce Proboštov začínají už v půl druhé a čekají tu atrakce, stánky, ukázky hasičské práce, autoveteráni, soutěže pro děti a spousta muziky. Program moderuje Zdeněk Lukesle a večer vystoupí také Vláďa Hron. Všechno uzavře ve 22 hodin ohňostroj.

Jirkovskou hornickou pouť v sobotu odpoledne zase ozdobí svým vystoupením Marta Jandová, Balage Band, Vilda Čok, Pepa Štross se synem a další.

víno, vinobraní, prázdná sklenice

Také se v sobotu můžete vypravit na Roudnické vinobraní – začíná v 10.30 a v programu vystoupí Xindl X, Janek Ledecký, skupina No Name a další hvězdy. V nedalekých Třebívlicích na vinobraní budou hrát a zpívat Rybičky 48, Divokej Bill, Lucie Vondráčková a opět další.

Neděle 11. září

Na výstavišti v Litoměřicích pokračuje v neděli veletrh Zahrada Čech, pravý ráj to pro zahrádkáře, kutily, chalupáře a milovníky přírody. 11. září prožijete s časopisem Zahrádkář – budou vyhodnocené soutěže Nejzajímavější kuriozita, Největší výpěstek a Křišťálové jablko. Chybět nebude celodenní zahrádkářská poradna a v doprovodném programu vystoupí skupiny Voice a The Boom – aneb Beatles žijí. Výstava Zahrada Čech je otevřena od 9 do 17 hodin. Pokud to nestihnete dnes, nevadí, výstava trvá do 14. září.

Antonín a Olga Chotkovi vás v neděli uvítají na zámku Velké Březno. Prohlídky zámku oživí kostýmovaní průvodci každou celou hodinu od 10 do 17 hodin.

Zámek Velké Březno

Rozjíždí se také divadelní sezóna – Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve na operu Nabucco, jednu z nejhranějších oper Giuseppe Verdiho. V titulní roli vystoupí Richard Haan, začátek je v 17 hodin.

Na Kamencovém jezeře v Chomutově pak v neděli vypukne Rozloučení s létem – už od 10 hodin tam je pro návštěvníky připraven pestrý program. K dispozici budou zábavné atrakce, skákací hrady, malování na obličej, půjčování lodiček a možná – ale prý určitě – přijde i kouzelník.

Spustit audio