Víkend na severu nabízí pochod na Bukovku, řadu posvícení, divadel i Den Heinricha Lumpeho

6. říjen 2022

Vyšlápněte si s námi na Bukovku! Také se ale můžete vydat na Hraběcí mlsání na zámku ve Velkém Březně, užít si Den Heinricha Lumpeho v ústecké zoo nebo na Buřtobraní v Dolánkách na Podbořansku...

Sobota 8. října

V sobotu 8. října pořádáme společně s Klubem českých turistů 3. ročník turistického pochodu Se Severem na Bukovku. Vyměřeny jsou dvě trasy, ta první vede z Malého Března od mohyly a druhá ze Zubrnic od parkoviště u Obecního úřadu. Start je v 11 hodin, cíl na Bukové hoře, kde už vás bude čekat hudební skupina Harcovníci a taky občerstvení.

Zámek Velké Březno

Zámek Velké Březno zve od 10 do 17 hodin na Hraběcí mlsání aneb Čokoládový den. Prohlídky zpestřené ochutnávkou nejrůznějších čokoládových lahůdek i s výkladem o zvláštnostech a historii tohoto sladkého zázraku začínají každou půlhodinu.

Den Heinricha Lumpeho začíná v sobotu už v 9 hodin v ústecké zoologické zahradě. Heinrich Lumpe založil tzv. Ptačí park, z kterého se později vyvinula zoologická zahrada. Pořadatelé prozrazují, že možná dorazí i pan Lumpe osobně – bude tak možné popovídat si s ním o historii i budoucnosti zahrady. Připravený je i program pro děti.

Heinrich Lumpe

Posvícení slaví v sobotu v Brné na Ústecku, a to od 15 hodin na návsi. Pro dobrou náladu bude hrát country kapela Ústecký výběr se zpívajícím bubeníkem Miloušem Jírou a součástí programu bude i soutěž o nejlepší posvícenský koláč. Podrobnosti se dozvíte na Facebooku spolku Veselá Brná.

Posvícení mají 8. října i v Braňanech na Mostecku – začíná se už v 10 hodin a na programu je tradiční porcování husy ve 14 hodin, bude soutěž v pojídání šišek, taky řada historických a řemeslných stánků a všechno to moderuje herečka Bára Mottlová. Posvícení končí v18 hodin, uložíte děti a od 20 hodin začíná taneční zábava se skupinou Úlet.

S turistickou sezónou se v sobotu loučí Dolní Poohří – začátek akce v Dolánkách na Podbořansku je v 15 hodin, šlapat se bude na vrch Rubín a k programu patří i „buřtobraní“. Budou to buřty ze soutěže Regionální produkt, stejně jako chléb a hořčice.

Neděle 9. října

Zdeněk Moravec -  ředitel Severočeské hvězdárny a planetária v Teplicích

Planetárium v Teplicích připravilo na neděli program pro děti – v 15 hodin to budou pohádky o Cvočkovi, které jsou vhodné pro malé děti od 4 do 7 let, v 17 hodin bude následovat pohádka Král Chufu a sluneční loď, kterou ocení děti ve věku zhruba od 8 do 13 let a nakonec v 19 hodin přijde na řadu povídání o říjnové obloze – vhodné pro děti od 14 let a tak= pro dospělé.

Ovšem pohádek si můžete užít i jinde – například v Divadle K. H. Máchy v Litoměřicích vám Sváťovo dividlo od 10 hodin zahraje pohádku Máša a tři medvědi. Divadlo v Děčíně zve na Andersenovu pohádku Malá mořská víla – od 15 hodin ji zahraje Divadelní soubor Mladá scénaKulturní centrum v Klášterci nad Ohří pak zve děti od 16. hodin na Cirkusáckou pohádku.

Dana Morávková

V Klášterci nad Ohří si ale také můžete užít pohybu pro zdraví – už v 10 hodin startuje Běh zámeckým parkem, v 16 hodin pak je připravená komentovaná procházka zámeckým parkem s odborníkem.

Dům kultury v Ústí nad Labem v neděli od 19 hodin nabízí komedii Mlčeti zlato, v hlavních rolích s Danou Morávkovou a Janem Čenským. A téma? Ne každá pravda je hezká, tak proč s ní chodit ven...

A na úplný konec tu máme pozvánku zcela mimořádnou – v pondělí 10. října od 19 hodin nabízí Kulturní centrum v Litoměřicích úžasný koncert – nové turné Pavla Šporcla. Velkým uměleckým i historickým počinem bude představení Koncertu č. 1 C dur nejlepšího českého houslisty historie Jana Kubelíka, který Pavel Šporcl nahrál ve světové premiéře na své nové album.

Pavel Šporcl

Druhým klenotem večera bude jeden z nejoblíbenějších a nejhranějších houslových koncertů vůbec, Koncert e moll F. Mendelssohna-Bartholdyho, který Pavel Šporcl často hraje i na světových pódiích.

Obě díla propojí slavná melancholická skladba Poem Zdeňka Fibicha. Pocta mistrům II je oficiálním názvem tohoto turné, ale tento koncert by se mohl stejně tak jmenovat Večer králů. Pavel Šporcl vystoupí za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice. Dirigovat bude Jiří Rožeň.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.