Vesnovce se říká divoká brokolice. Vyzkoušejte ji v kuchyni – mile vás překvapí
Pro mnohé není vesnovka obecná zajímavá ničím. A to je škoda, protože tato rostlina, které se říká divoká brokolice, má chutná nerozvitá květenství, která připomínají právě malé brokoličky.
Květenství vesnovky se odlamují s kouskem stonku. S minimálním cvikem přijdete na to, že brokolička si sama určí místo, kde chce být utržena. Chutí se opravdu podobají brokolici. Můžete je s klidem skladovat v lednici, zabalené do vlhké utěrky i několik dní.
S malými květenstvími zacházejte jako s normální brokolicí. Můžete je krátce podusit na másle, kořenit muškátem, přidat je do jarní zeleninové polévky nebo omelety.
Syrová vesnovka se hodí i na osolený chleba s máslem. Poupátka mají trochu ostřejší chuť podobnou ředkvičce. Ta se zjemní třeba jen lehkým blanšírováním.
Ostrá semínka vesnovky obsahují hořčičný olej a po usušení se mohou použít tam, kde běžně pepř černý.
Související
-
Taro kořen je nabitý vitamíny i minerály – dá se využít v kuchyni i k léčbě nemocí
Kolokázii jedlou pěstují po celém světě hlavně kvůli jejím dekorativním listům. My vám tentokrát představíme kořen této rostliny, kterému se říká taro kořen.
-
Merlík všedobr je léčivka, kterou využijete i v kuchyni – třeba jako špenát
Tvar listů merlíku všedobra připomíná husí nohu. Tahle žlutozelená chlupatá trvalka dorůstá i do půl metru. Můžete ji pěstovat jako zeleninu i jako léčivou bylinu.
-
Křen je vynikají nejen v kuchyni. Umí také pomoci s všemožnými zdravotními problémy
Křen selský patří do rodiny s hořčicí, řeřichou a ředkví. Tato rostlina se ale nehodí jen do kuchyně – funguje i jako léčivka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka