Vesmírníček: Dva zvědaví červíci na cestě k měsícům a planetám

3. prosinec 2022

Planetární geolog Petr Brož a výtvarnice Lucie Škodová nabízí dětem, ale také jejich rodičům, sedmdesát příběhů ze života Sluneční soustavy a jejího objevování.

Tuhle knížku by si měly děti s rodiči číst večer před spaním, radí autoři Vesmírníčku planetární geolog Petr Brož a výtvarnice Lucie Škodová. Oběma stranám to ušetří desítky marně vyslovených otázek a zoufale vymýšlených odpovědí na nejrůznější „proč“ a „jak“, která se v tomto případě týkají především geologie planet a měsíců v naší Sluneční soustavě. Mám ale důvodnou obavu, že knížka, čerstvě vydaná nakladatelstvím DOBROVSKÝ, zmíněná dítka předspánkově příliš neuklidní a přes tiché dřímání je nedoprovodí až k toužebně očekávaným snům. Na to je totiž příliš hezká, barevná, plná obrázků a pestrých informací.

Vesmírníček

Průvodci Sluneční soustavou vám budou dva červíci – červíci poznání. Červíci, kteří hryžou v hlavě každému děcku. A pokud je onen potomek navíc orientován na vesmír a kosmonautiku (a takových je hodně), může to jeho rodičům způsobit značné problémy. Vesmírníček vám poradí, jak se vypořádat se sedmi desítkami zapeklitých dotazů, které se týkají nejrůznějších procesů v atmosféře, na povrchu i v podzemí některých těles Sluneční soustavy a vysvětlí, jak na to všechno vědci vůbec přišli. Jen tak namátkou: proč je uvnitř Země teplo, proč má Venuše hustou atmosféru, proč sopky prdí a smrdí, jak bude vypadat cesta člověka na Mars a jak tam bude žít, proč se Marsu říká rudá planeta a proč je Země modrá – a tak dále. Nechybí ani návody na dva pokusy pro mladé čtenáře se sklonem k praktickému studiu.

Vzhůru do vesmíru!

Texty Petra Brože, i když velmi srozumitelně psané, mají vysokou informační hodnotu. Krásně je ilustrují obrázky z výzkumných cest obou červíků, které do knihy dodala, jak už jsme řekli, Lucie Škodová, jejíž práce mohou děti znát třeba z časopisu Sluníčko. Oba autoři jsou dlouholetí přátelé, takže na jejich společné knize je jakýsi „duch šťastné spolupráce“ hodně znát. Navíc při jejím vzniku radila řada kolegů-vědců, takže výsledek je nejen oku lahodící, ale skutečně také vědecky správný; navíc čtivý a také zábavný. Což je ten nejlepší koktejl k udržení pozornosti dětí, ale také dospělých. Jen při něm bohužel neusnete. Třeba já jsem ho zhltal na jeden zátah a šel jsem pak spát až po půlnoci…

Zkuste to a uvidíte.

O knihu „Vesmírníček“, kterou vydalo nakladatelství Dobrovský s.r.o. s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte až do neděle 1. ledna.

Petr Brož, Lucie Škodová: Vesmírníček aneb Usínáme s vědou. Praha: Dobrovský s.r.o., 2022. ISBN 978-80-277-0382-1.

Spustit audio

Související