InSight: hluboký spánek hlídače „marsotřesení“ a příběh Jana Žižky, lapky, ale také Božího bojovníka

8. srpen 2022

Sonda InSight na Marsu (4:14) – Historie: Vzducholoď duchů (19:25) – Knihovnička: Důvod k naději (24:21) – Šest století od husitské revoluce, 3. část: Jednooký (27:42)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, že zatopená Hranická propast na Moravě je o dalších padesát metrů hlubší a ani naměřených 450 metrů není konečná, vyjmenujeme některé z 22 organismů, zanesených nově do unijního seznamu invazních druhů, povíme si o sošce berana, nalezené na známé pravěké lokalitě Těšetice-Kyjovice na Znojemsku a řeč bude také o čínské kosmonautice – úspěšném připojení nové laboratoře k čínské orbitální stanici a pádu nosné rakety, která ji vynesla do vesmíru..

Hluboký spánek hlídače „marsotřesení“

Planeta Mars

Americká sonda InSight přistála 26. listopadu 2018 v marsovské oblasti Elysium Planitia, na přechodu mezi nížinami severní a výšinami jižní polokoule rudé planety. Je to na pohled nudná oblast, rovina bez velkých balvanů, ideální pro bezpečné přistání a vyklopení fotovoltaických panelů stacionární sondy. InSight skutečně neměla po povrchu jezdit. Jejím hlavním přístrojem byl seismometr. Přístroj, který měří otřesy.

Umělecké znázornění sondy InSight

Vědci se za pomoci těchto měření chtěli dozvědět víc o vnitřní stavbě planety Marsu, o níž se dosud jen dohadovali. A podařilo se. Nejsilnější „marsotřesení“ zaznamenala sonda InSight letos na jaře – a v zápětí se více méně odmlčela. Pokud se nestane nic zásadního, koncem roku bude její mise definitivně ukončena.

Proč sonda InSight spěje k ukončení své marsovské mise? Na to jsme se ptali geologa a planetologa Petra Brože z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky v Praze. Co všechno za tři a půl roku fungování seismometr sondy naměřil? A co nám naměřená data prozrazují o rudé planetě?

600 let od husitské revoluce: Jednooký

Torzo sochy Jana Žižky od Josefa Václava Myslbeka

Už potřetí se vracíme k událostem, starým šest století – k událostem, spjatým s husitskou revolucí; občanskou válkou, která zachvátila a na dlouhou dobu poznamenala Čechy a Moravu. Tentokrát se věnujeme především osobnosti husitského hejtmana Jana Žižky a zmíníme se také o všeobecném chaosu, bídě, společenském a hospodářském úpadku, který husitská revoluce přinesla především rolníkům, kterých bylo tehdy v našich zemích nejvíce.

Socha Jana Žižky na pražském Vítkově

O Žižkovi se ví, že byl žoldnéřem i lapkou, pak se najednou objevil v Praze, na dvoře českého krále Václava IV. a o něco později z něj byl husita a Boží bojovník. Jak u něj mohlo dojít k takovému přerodu? Na tuhle otázku hledal historik profesor Petr Čornej odpověď celá dlouhá léta... Když se Jan Žižka stal husitou, byl už na jedno oko slepý. Ví se na které – a kde o ně přišel? A co se mu stalo u hradu Rábí, kde utrpěl zranění druhého oka? A jak se vedlo sedlákům: v zemi, která sice od léta 1420 měla nového krále, ale ten v ní nevládl?

Spustit audio

Související