Veslařští medailisté z olympiády v Montrealu se po letech sešli v litoměřické loděnici

3. říjen 2017

Na olympijských hrách v Montrealu, v roce 1976 v Kanadě, dostal každý sportovec k vybojované medaili také sazenici kanadského javoru. Jedna z nich od té doby roste v loděnici na Střeleckém ostrově v Litoměřicích. Nově je u stromu také památní kámen s deskou, která připomíná čtyři veslaře, kteří se z Kanady před 41 lety vrátili s bronzovou medailí.

Jedním z nich je na první pohled stále jasný sportovec Václav Vochozka, který přijel z České Třeboně.

„Těšil jsem se, protože jsem věřil, že se sejdeme všichni a oživí se ty vzpomínky – člověk zavře oči a o 40 let omládne. Když ty oči zavřu, vybaví se mi, že nám jednak spadl kámen ze srdce, protože jsme byli favoriti na medaili, a užívali jsme si to tam až do konce olympijských her – poprvé jsme viděli celý svět pohromadě, různé sporty… Takže ten zážitek byl největší,“ vzpomíná Václav Vochozka.

„Vždycky, když jsem jezdil autobusem, tak makačové, co šli z práce, říkali, ty se flákáš… Ukázal jsem jim ruce, ty mozoly z tréninku, a zmlkli. Bydlím v Praze. Jsem sice důchodce, ale pracující,“ doplňuje ho Vladěk Lacina, druhý z olympioniků.

Litoměřická loděnice s kanadským javorem z olympiády v Montrealu

Další ze sportovců, kteří na párové čtyřce vybojovali bronz, je bývalý předseda veslařského klubu v Litoměřicích Zdeněk Pecka.

„Musím říct, že nápad pořadatelů olympiády v Montrealu byl geniální. Já jsem to nejdřív nedocenil. Pak jsem přijel domů a říkal jsem si, kam to dát. Pak jsem si uvědomil historickou souvislost, že mě ten strom přežije. Také to ale neměl jednoduché – ty povodně a všechno. Když ale takový strom chce růst u vodáků, tak musí být zvyklý,“ směje se Pecka.

Dnes kanadský javor z olympiády v Montrealu sahá do druhého patra loděnice. „Po skončení závodní kariéry jsme se moc nevídali, až jsme se po letech sešli tady, a dohodli se, že tohle bude takový nultý ročník – že se každý rok společně potkáme a něco podnikneme všichni dohromady,“ dodává Pecka.

Všichni, to samozřejmě znamená i spolu s Jaroslavem Hellebrandem, který čtveřici olympioniků uzavírá.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio