Vepřový přírodní řízek se sýrovou omáčkou

Čas ušetřený při přípravě masa věnujte omáčce.

Suroviny:
4 plátky z vepřového plecka
sůl
pepř
hladká mouka
tuk na opečení
na omáčku:
200 g nivy nebo jiného sýra, případně kousek taveného sýra
150 ml mléka
případně pepř, bylinky, ořechy

Postup:

1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, mírně poprášíme hladkou moukou a na rozehřátém tuku po obou stranách opečeme, mírně podlijeme a dodusíme do měkka.

2. Do hrnce dáme mléko, do něj na kostičky nakrájený sýr, můžeme přidat i sýr tavený a za stálého míchání necháme rozpustit. Podle chuti můžeme mírně opepřit nebo přidat zelené bylinky nebo sekaná ořechová jádra. Omáčka by měla být jemně krémovitá.

3. Podáváme s těstovinami.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.