Vepřové roládky
Dá to trochu práce, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
- 4 plátky vepřového masa (plecko nebo kýta)
- 50 g selského boku
- 1-2 nožičky párku
- půl červené papriky
- 2 plátky sýra gouda
- 1 cibule
- 2-3 lžíce sádla
- 1 malý rajský protlak
- 1 kelímek smetany
- sůl, pepř, hořčice
Postup:
- Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
- Na každý plátek položíme půl plátku goudy, plátek selského boku, proužek papriky a kousek párku. Zavineme a zajistíme – buď párátkem, nebo ovineme bavlněnou nití.
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, na tom ze všech stran opečeme roládky.
- Podlijeme horkou vodou, vmícháme protlak a udusíme do měkka.
- V závěru přidáme smetanu a krátce necháme přejít var. Podáváme s rýží.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.