Vepřové roládky

Dá to trochu práce, ale výsledek stojí za to.

Ingredience
  • 4 plátky vepřového masa (plecko nebo kýta)
  • 50 g selského boku
  • 1-2 nožičky párku
  • půl červené papriky
  • 2 plátky sýra gouda
  • 1 cibule
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 malý rajský protlak
  • 1 kelímek smetany
  • sůl, pepř, hořčice

Postup:

  1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
  2. Na každý plátek položíme půl plátku goudy, plátek selského boku, proužek papriky a kousek párku. Zavineme a zajistíme – buď párátkem, nebo ovineme bavlněnou nití.
  3. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, na tom ze všech stran opečeme roládky.
  4. Podlijeme horkou vodou, vmícháme protlak a udusíme do měkka.
  5. V závěru přidáme smetanu a krátce necháme přejít var. Podáváme s rýží.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.