Vepřové maso v mrkvi

Zapomeňte na zadělávání moukou a třeba vaši strávníci zapomenou, že právě tohle ve školní jídelně nemilovali…

Suroviny:
300 g vepřového plecka
4 mrkve
1 cibule
sůl
kmín
tuk – máslo
půl bujonové kostky – slepičí vývar

Postup:

1. Maso nakrájíme na stejně velké kostky.

2. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, vložíme nakrájené maso, trochu osolíme, opečeme ze všech stran, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou, rozdrobíme do ní bujón a pod pokličkou dusíme. Občas zamícháme.

3. Zhruba po půlhodině přidáme nakrájenou mrkev, podle potřeby podlijeme (opět horkou vodou) – ale málo a hlídáme, aby se maso nepřipálilo, ale mrkev by se měla udělat pěkně do zlatova a tekutina by se měla odpařit.

4. Podáváme s vařenými bramborami.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.