Vepřová panenka plněná špenátem a mozzarellou. Šťavnaté maso připravené s velkou láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!
- 500 g vepřové panenky
- 20 dkg slaniny nakrájené na tenké plátky
- 200 g listového mraženého špenátu
- sušená rajčata
- mozzarella
- sůl
- pepř
- česnek
Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.
Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.
Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.
Postup:
Maso rozkrojíme a uděláme plát a lehce naklepeme. Osolíme a opepříme.
Mozzarelu a rajčata pokrájíme na kostičky, přidáme špenát a vše vidličkou promícháme.
Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Plát masa si osolíme i opepříme a dáme náplň.
Maso zavineme a utáhneme podle potřeby nití. Na pánvi ji zprudka osmahneme. Formu na srnčí hřbet si vymažeme olejem a vysteleme slaninou. Vložíme orestovanou panenku a zakryjeme slaninou.
Pečeme asi 15 minut přikryté alobalem a 10 minut odkryté na 200°C.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová panenka se sušenými švestkami. To je netradiční chuťová kombinace ovšem připravená s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu.
-
Baby špenát s krůtím masem a hořčičnou omáčkou by ocenil i Pepek Námořník
Špenát setý je druh jedlé, jednoleté, krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.