Velikonoční perníčky
Je to recept na perníčky hned měkké, ještě to stihnete.
Ingredience
- 520 g hladké mouky
- 200 g cukru moučky
- 120 g medu
- 40 g másla
- 5-6 lžic mléka
- 2 žloutky
- 1 lžička jedlé sody a 1 lžička perníkového koření nebo nahradit – 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- případně 1 lžíce kakaa
- tubičky s cukrovou polevou nebo 1 bílek, 150 g cukru moučky a podle potřeby špetka škrobu nebo citronová šťáva
Postup:
- V míse smícháme mouku, cukr, prášek nebo sodu s perníkovým kořením. Chceme-li mít perníčky tmavší, přidáme kakao, ale pak budeme muset přidat i lžíci mléka.
- Přidáme mléko, žloutky, máslo a tekutý med. Pokud je med tuhý, postavíme ho předem ve sklenici do teplé vodní lázně, aby povolil.
- Zpracujeme těsto, vyválíme asi na 3 mm silnou placku, vykrájíme tvary, naskládáme je na pečicí papír na plechu a ve středně předehřáté troubě upečeme. Podle velikosti a tloušťky tvarů se může lišit doba pečení – cca 7-10 minut.
- Zatímco perníčky chladnou, umícháme polevu z bílku a cukru moučky. Je-li příliš tuhá, přikápneme citronovou šťávu, je-li naopak příliš řídká, zahustíme špetkou škrobu. Můžeme použít tubičky s připravenou polevou, je to rychlejší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.