Velikonoční perníčky

Je to recept na perníčky hned měkké, ještě to stihnete.

Ingredience
  • 520 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 120 g medu
  • 40 g másla
  • 5-6 lžic mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžička jedlé sody a 1 lžička perníkového koření nebo nahradit – 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
  • případně 1 lžíce kakaa
  • tubičky s cukrovou polevou nebo 1 bílek, 150 g cukru moučky a podle potřeby špetka škrobu nebo citronová šťáva

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek nebo sodu s perníkovým kořením. Chceme-li mít perníčky tmavší, přidáme kakao, ale pak budeme muset přidat i lžíci mléka.
  2. Přidáme mléko, žloutky, máslo a tekutý med. Pokud je med tuhý, postavíme ho předem ve sklenici do teplé vodní lázně, aby povolil.
  3. Zpracujeme těsto, vyválíme asi na 3 mm silnou placku, vykrájíme tvary, naskládáme je na pečicí papír na plechu a ve středně předehřáté troubě upečeme. Podle velikosti a tloušťky tvarů se může lišit doba pečení – cca 7-10 minut.
  4. Zatímco perníčky chladnou, umícháme polevu z bílku a cukru moučky. Je-li příliš tuhá, přikápneme citronovou šťávu, je-li naopak příliš řídká, zahustíme špetkou škrobu. Můžeme použít tubičky s připravenou polevou, je to rychlejší.

Související

  • Čokoládové perníčky s mandlí

    Nejen na vánoce...Suroviny a postup:Utřeme 10 dkg cukru moučky, 2 vejce a 20 dkg medu. Obarvíme 2 lžícemi kakaa a těsto zpracujeme s 55-60 dkg hladké mouky, do kter...

  • Advent a recept na perníčky

    První adventní neděle připadla letos na 27. listopadu. V jejím podvečeru bychom měli rozsvítit první ze čtyř svící na adventním věnci. Co to vlastně advent je, co z...

  • Vánoční perníčky

    Chcete-li mít perníčky pěkně rozležené, tak už pečte!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.