Vegetariánské špagety
Gomasio jsou opražená semínka (sezam nebo dýně), smíchaná a prohřátá ideálně s mořskou solí a pak krátce, ne úplně najemno rozmixovaná.
Suroviny:
4 porce špaget
kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, třetina celeru)
1 malá cuketa
2 cibule
1 rajče
1 malý rajský protlak
dýňové gomasio
sůl
olej
1 lžička medu
balkánský sýr na posypání
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak na tom osmahneme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme a krátce dusíme.
- Přidáme nakrájené rajče a cuketu, podle chuti přidáme gomasio (nebo osolíme), přidáme rozmíchaný protlak a lžičku medu a dodusíme. Hlídáme tekutinu, aby se zcela neodpařila a směs se nepřipálila.
- Mezitím uvaříme špagety v osolené vodě tak, jak jsme zvyklí, na talíři pak špagety se zeleninovou směsí ještě posypeme strouhaným balkánským sýrem nebo jiným sýrem podle vlastní chuti. Přizdobíme třeba řeřichovými výhonky.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.