Vegetariánské špagety

Gomasio jsou opražená semínka (sezam nebo dýně), smíchaná a prohřátá ideálně s mořskou solí a pak krátce, ne úplně najemno rozmixovaná.

Suroviny:

4 porce špaget

kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, třetina celeru)

1 malá cuketa

2 cibule

1 rajče

1 malý rajský protlak

dýňové gomasio

sůl

olej

1 lžička medu

balkánský sýr na posypání

Postup:

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak na tom osmahneme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme a krátce dusíme.
  2. Přidáme nakrájené rajče a cuketu, podle chuti přidáme gomasio (nebo osolíme), přidáme rozmíchaný protlak a lžičku medu a dodusíme. Hlídáme tekutinu, aby se zcela neodpařila a směs se nepřipálila.
  3. Mezitím uvaříme špagety v osolené vodě tak, jak jsme zvyklí, na talíři pak špagety se zeleninovou směsí ještě posypeme strouhaným balkánským sýrem nebo jiným sýrem podle vlastní chuti. Přizdobíme třeba řeřichovými výhonky.

Související