Vegetariánské špagety

Gomasio jsou opražená semínka (sezam nebo dýně), smíchaná a prohřátá ideálně s mořskou solí a pak krátce, ne úplně najemno rozmixovaná.

Suroviny:

4 porce špaget

kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, třetina celeru)

1 malá cuketa

2 cibule

1 rajče

1 malý rajský protlak

dýňové gomasio

sůl

olej

1 lžička medu

balkánský sýr na posypání

Postup:

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak na tom osmahneme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme a krátce dusíme.
  2. Přidáme nakrájené rajče a cuketu, podle chuti přidáme gomasio (nebo osolíme), přidáme rozmíchaný protlak a lžičku medu a dodusíme. Hlídáme tekutinu, aby se zcela neodpařila a směs se nepřipálila.
  3. Mezitím uvaříme špagety v osolené vodě tak, jak jsme zvyklí, na talíři pak špagety se zeleninovou směsí ještě posypeme strouhaným balkánským sýrem nebo jiným sýrem podle vlastní chuti. Přizdobíme třeba řeřichovými výhonky.

Mohlo by vás zajímat