Vedení Ústí nad Labem předloží zastupitelům návrh na rozvoj zoologické zahrady

7. listopad 2019 08:50

Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií snížila ústecké zoo členství na dočasné – zejména kvůli špatnému stavu pavilonů a podmínkám pro chov zvířat. Aby o členství v asociaci nepřišla, musí teď zoo do 2 let nedostatky odstranit.

Podle ředitele Romana Končela asociace naopak ocenila návrh rozvoje zoo – tak zvaný generel. Vedení města ho má od léta 2018.

Tehdejší primátorka a současná náměstkyně primátora Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů vysvětlila, proč ho ani rada města, ani zastupitelstvo od té doby neschválily.

„Nevěděli jsme, že je to bezpodmínečně nutné. Vždy je to vázáno na finanční situaci, a pro Evropskou asociaci zoologických zahrad to projednání a schválení v zastupitelstvu a vyjádření se dopředu, jakým způsobem budeme financovat a rozvíjet zoo důležité je. My to napravíme,“ slíbila Nechybová.

S návrhem na schválení rozvoje zoo by vedení města mělo předložit i finanční plán. Opravy a nové investice do roku 2035 ředitel Končel odhadl na více než 800 milionů korun. Návrh rozvoje dlouhodobě kritizuje například hnutí PRO! Ústí.

Spustit audio

Související