Kabar pižmový z ústecké zoo pomůže chovu v Lipsku. Výměnou za něj získala zoo mladšího

17. září 2019

Německá zoologická zahrada v Lipsku přišla v letošním roce o svého chovného samce. Jedná se o jedinou instituci, které se daří pravidelně odchovávat mláďata. Proto se jí rozhodla ústecká zoo pomoci.

Populace kabarů pižmových je v evropských zoologických zahradách v kritickém stavu. Celkem je chováno pouze 8 samců a 4 samice. Problémem celé populace je příbuznost, k níž dochází při takto malé početní základně zvířat.

„V rámci spolupráce jsme se dohodli se zahraničními kolegy na přesunu našeho samce – od ostatních samců má nižší koeficient příbuznosti ke dvěma samicím z lipské zoo, a proto je jeho zapojení do chovu klíčové v rámci budoucnosti celého druhu,“ informuje Nikola Roštejnská.

Kabar pižmový Ben

Transport byl naplánován během několika týdnů a v úterý 10. září se pětiletý samec vrátil zpět do svého rodiště, odkud do ústecké zoo před 4 lety přišel.

„Současně z německé zoo přišel tříměsíční samec jménem Ben, který se narodil 9. června 2019. Ve svém novém domově již začal bez problému přijímat potravu a návštěvníci ho mohou sledovat z dřevěné pozorovatelny či hlavní návštěvnické trasy,“ doplňuje Ing. Lukáš Štěrba.

Kabar pižmový (Moschus moschiferus) má rozsáhlý areál rozšíření – od východní Sibiře po Kamčatku, severovýchodní Mongolsko, severní provincie Číny, severní Koreu. Samci mají na břiše žlázy produkující pižmo, které je vyhledávané jako velice ceněná substance při výrobě parfémů a mýdel, proto jsou kabaři silně pronásledováni.

V Červené knize ohrožených druhů (IUCN) patří do kategorie zranitelný.

zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Spustit audio

Související