Ředitel ústecké zoo odmítá vysvětlit propuštění dlouholeté zaměstnankyně i další personální změnu

21. srpen 2019

Další personální změny v ústecké zoologické zahradě vyvolávají na sociálních sítích řadu otazníků a spekulací. O práci přišla dlouholetá mluvčí a vedoucí útvaru kontaktu s veřejností Věra Vrabcová. Zaměstnankyní dále zůstává Petra Padalíková – byla ale odvolaná z funkce vedoucí zoologického útvaru. Ředitel Roman Končel změny odmítá komentovat.

Organizační změnu udělal ředitel v pátek 16. srpna a odpoledne ji poslal na magistrát. Český rozhlas má dokument k dispozici.

Změnu zdůvodňuje snížením stavu zaměstnanců kvůli zvýšení efektivnosti práce. Ruší funkci samostatného odborného referenta propagace – pracovníka propagace v útvaru kontaktu s veřejností. V případě zoologického útvaru zrušil funkci vedoucí a zřídil funkci „zástupce ředitele pro péči o zvířata a zahradnictví“.

Věra Vrabcová dostala od ředitele výpověď 16. srpna odpoledne v jeho kanceláři v přítomnosti dalších dvou pracovníků.

„Oznámil mi odvolání z funkce a dal mi ten dokument. Zeptala jsem se na důvod. Bylo mi řečeno, že mi to nemusí sdělovat,“ popsala Vrabcová.

Vzápětí dostala i výpověď s odůvodněním, že byla odvolána z funkce a vzhledem k její kvalifikaci a zdravotnímu stavu už pro ni v zoo není práce.

Výpověď Věru Vrabcovou překvapila. S ředitelem kvůli práci neměla žádné spory. „Nikdy mi nic takového neřekl, žádnou výtku, nebo něco takového,“ dodala.

Opoziční zastupitelka vidí propuštění Vrabcové jako možné porušení zákoníku práce

Jako možné porušení zákoníku práce to vidí opoziční zastupitelka a kritička poměrů v zoo Karolína Žákovská z hnutí PRO! Ústí: „Odvolání a výpověď přišly bez předchozího upozornění, bez řádného odůvodnění. Zaměstnankyni nebyla nabídnuta jiná pozice. Informace o tom, že bylo to místo zrušeno, je podle mě naprosto účelová, protože místo vedoucí propagace bude v zoo v nějaké formě existovat dál.“

V postupu výpovědi Vrabcové vidí zastupitelka Žákovská podobnost s případem bývalého šéfa provozního útvaru Martina Trnovce, který byl v zoo od září 2017 do února 2018, kdy byl propuštěn kvůli organizační změně.

Podle Okresního soudu v Ústí nad Labem byla změna účelová, protože Trnovec upozorňoval na pracovní nedostatky svých podřízených a porušování pravidel hospodaření. O případu psal server Hlídací pes.

Vedoucí zoologického útvaru se o svém odvolání dozvěděla v neděli večer

Další změna se dotkla Petry Padalíkové. Dověděla se o ní 18. srpna večer. „Ve 20:15 tady zastavilo auto zoo. Tři pracovníci mi předali papír, na kterém je, že jsem odvolaná z funkce. Bez udání důvodu. Vůbec nevím, co se děje. Jsem už 1,5 roku na rodičovské dovolené,“ řekla Padalíková, kterou způsob tohoto jednání šokoval.

Tento případ připadá Žákovské závažnější hlavně z hlediska formy: „Přepadnout člověka s jeho rodinou v neděli večer připomíná totalitní praktiky. Vůbec si nedokážu představit žádný důvod, který by to ospravedlnil. Celkově ty personální kroky ředitele jsou lidsky, odborně a právně silně sporné.“

Ředitel zoo řeší personální změny z dovolené

Ředitel Roman Končel měl minulý týden dovolenou a pokračuje v ní i tento týden. I přesto byl v pátek v kanceláři, a také u náměstkyně primátora Věry Nechybové z hnutí UFO, která má v gesci příspěvkové organizace.

Nechybová ale odmítla, že by ze své pozice zasahovala do personálních záležitostí. O změnách podle ní nemluvili.

„Já jsem tuhle informaci dostala, až když přišlo oznámení na odbor. Každý ředitel by měl mít možnost sestavit si tým tak, jak mu vyhovuje,“ řekla Nechybová.

K aktuálním změnám doplnila: „Určitě nezkoumám důvody. Je to odpovědnost ředitele, on je zcela zodpovědný za to, jak ta organizace funguje. Společně řešíme pouze finanční záležitosti, potřeby a provozní věci.“

Novinky překvapily například předsedu dozorčí rady zoo Jana Eichlera. Chce svolat schůzku dozorčí rady a zjistit podrobnosti, které ředitele vedly k těmto krokům.

Spustit audio

Související