Zoo v Ústí nad Labem začne místo slonic chovat sloní samce

12. červenec 2019

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem chystá změnu chovu slonů. Chce se připravit na budoucnost po odchodu poslední slonice Delhi do jiné zahrady. Z různých možností zvolila zoo chov sloních samců – poslední slovo ale budou mít zastupitelé města.

„My jí svou přítomností částečně ty slony nahrazujeme, ale vzhledem k tomu, že je tady v noci sami, tak to na ni působí. Ona prostě potřebuje společnost zvířat stejného druhu. To jí chybí,“ vysvětlil chovatel Pavel Kökert hlavní důvod, proč ústecká zoo hledá pro Delhi nový domov a začíná řešit budoucnost chovu slonů.

Vedení zahrady chce udělat studii a projekt pro chov sloních samců. Jednak proto, že masivní zvířata jsou pro lidi atraktivní, a také proto, že jde podle ředitele Romana Končela o nejlevnější variantu.

Opuštěný sloní výběh v ústecké zoo

„Znamená to spíš dostavbu stávajícího pavilonu – bude se muset udělat ten vnitřní výběh a postavit zvlášť ložnici pro každého toho slona, i když ti samci jsou většinou společně. Ale pokud třeba bude některý z nich nemocný, tak aby měl soukromí,“ vysvětluje Končel.

V tuhle chvíli není známý ani odhad nákladů na změnu chovu slonů ani to, kdy vedení města dostane podklady pro své rozhodnutí.

Všechny politické strany a hnutí v zastupitelstvu se ale obecně na udržení chovu slonů v zoo shodnou.

Spustit audio

Související