Personální změny v ústecké zoo pokračují – výpověď dostal ekonom Štráchal

29. srpen 2019 15:47

Ekonom zoologické zahrady v Ústí nad Labem Miroslav Štráchal dostal 29. srpna výpověď a musel ihned odejít. Jde o třetí personální změnu v krátkém čase.

16. srpna dostala výpověď dlouholetá mluvčí Věra Vrabcová. V neděli 18. srpna pak byla z funkce odvolaná vedoucí zooložka Petra Padalíková, která je na rodičovské dovolené.

Všechny tyto změny překvapily. Ředitel zoo Roman Končel je odmítá podrobněji komentovat.

Miroslava Štráchala ředitel v přítomnosti dalších dvou zaměstnanců nejdříve odvolal z funkce vedoucího ekonomicko-personálního útvaru.

„Hned poté mi předal výpověď z pracovního poměru, že pro mě údajně v zoologické zahradě už další práce,“ popsal Štráchal a doplnil: „Musel jsem hned odevzdat kancelář a vybavení. Nebylo mi nic naznačováno ani dopředu, ani během jednání. Žádné důvody mi sděleny nebyly.“

Důvody výpovědi nechtěl ředitel Roman Končel komentovat. Na dotaz Českého rozhlasu, kdo Štráchala v práci ekonoma zastane, řekl: „Máme tady účetní, která je zaběhnutá. A budeme na tuto pozici vyhlašovat výběrové řízení.“

Nejdřív mluvčí, teď ekonom

Prakticky stejným způsobem jako nyní už bývalý ekonom přišla před zhruba dvěma týdny o práci vedoucí útvaru kontaktu s veřejností a mluvčí Věra Vrabcová.

Petře Padalíkové doručili pracovníci zoo odvolání z funkce vedoucí zooložky domů v neděli 18. srpna večer. Je na rodičovské dovolené, výpověď nedostala. Obě ředitelovy kroky konzultují s právníky a zvažují podání žaloby.

Změny tehdy kritizovala například zastupitelka Karolína Žákovská z opozičního hnutí PRO! Ústí: „Celkově jsou ty personální kroky ředitele lidsky, odborně a právně velmi sporné.“ V případu Petry Padalíkové se Žákovské nelíbila ani forma odvolání z funkce: „Přepadnout člověka s jeho rodinou v neděli večer doma silně připomíná totalitní praktiky. Vůbec si nedokážu představit žádný důvod, který by to ospravedlnil,“ uvedla zastupitelka.

Ředitel zoo zatím prý o dalších personálních změnách neuvažuje

Ředitel Roman Končel si za personálními změnami i způsobem provedení stojí. „Zoologická zahrada při odvolání z funkce vedoucích zaměstnanců postupovala zcela oprávněně, rovněž jako v případě navazujících výpovědí z pracovního poměru. Naše zoo řádně splnila požadavky rovněž při doručování odvolání z vedoucí funkce,“ píše ve svém prohlášení.

Na dotaz Českého rozhlasu doplnil, že o dalších personálních změnách zatím neuvažuje.

Vedení města příliš nechce změny v zoo komentovat s odvoláním na to, že jsou v kompetenci ředitele. Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO předpokládá, že Končel personální opatření připravil kvalitně.

„Já věřím, že mě s tím plánem seznámí,“ uvedl primátor a zároveň dodal: „Když už nic jiného, tak v září v zoo proběhne kontrola magistrátu za přítomnosti občanů, kteří budou odborně zastupovat zastupitele města.“

Zoo čeká mimořádná kontrola

Mimořádnou kontrolu schválili radní 29. července. Bude v ní i Karolína Žákovská, právnička se zaměřením na životní prostředí. „Situace v zoo je velmi špatná už dlouhou dobu, jsou tam podezření z celé řady pochybení. I proto byla na září naplánovaná kontrola. Nejsem si jistá, jestli ty kroky, které se dějí, nějakým způsobem mohou souviset s touto kontrolou. Určitě se na to budu pana ředitele ptát,“ řekla zastupitelka.

Za KSČM bude při kontrole zastupitel Jan Janeček, SPD bude reprezentovat zastupitel a ekonomický odborník René Hladík. Hnutí Vaše Ústí vyslalo ke kontrole bývalého ředitele zoo Tomáše Krause.

Koalice ANO, ODS a UFO své zástupce do mimořádné kontroly činnosti zoologické zahrady nevyslala.

Spustit audio

Související