Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií omezila členství ústecké zoo na dočasné

1. listopad 2019 09:12

Zoo v Ústí nad Labem má pozastavené plné členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií. Místo toho má nově jen členství dočasné. Českému rozhlasu to potvrdil člen správní rady organizace a ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Ústecká zoo podle něj neprošla hodnocením podmínek pro chovné programy.

„Máme předběžné informace o tom, že pavilony pro lidoopy, orangutany, nejsou ve stavu, vhodném pro jejich umístění. Na to nás pan ředitel upozorňoval, že se obává, že výstupem této zprávy bude toto zjištění,“ konstatovala náměstkyně primátora Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů.

„Měli bychom odstranit ty závady, které asociace našla. Většina z těch závad staršího data – vyplývají z dlouhodobého podfinancování, takže to není jen věc zoo, ale i toho, zda se najdou finanční prostředky. Nejzávažnějším problémem je, jak všichni vědí, expozice orangutanů. Dobrou zprávou je, že dočasným členstvím se pro zoo, co se týče zvířat, nemění nic,“ zhodnotil situaci ředitel ústecké zoo Roman Končel.

Podle stanov Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií má dočasný člen 2 roky na nápravu nedostatků a pochybení. Pak může být jeho členství plně obnoveno, nebo může být z asociace vyloučen.

Spustit audio

Související