Zoo v Ústí nad Labem čeká 25. září mimořádná kontrola za účasti opozice

24. září 2019 14:19

Uklidnit vášně kolem dění v ústecké zoologické zahradě by měla mimořádná kontrola. Kromě úředníků magistrátu budou v kontrolní komisi také opoziční politici.

Loňská kontrola magistrátu objevila řadu chyb při zadávání zakázek, uzavírání smluv a objednávek nebo chyby v účetnictví, a to už z období, kdy ještě Roman Končel nebyl ředitelem.

Ředitel zoo vystoupil na zastupitelstvu, ale některé své činy politikům nevysvětlil

Jde ale také o prázdninové události – spory o to, co bude s tělem zemřelé samice nosorožce i personální změny. Obojí kritizovalo hlavně opoziční hnutí PRO! Ústí – i proto vystoupil ředitel Roman Končel na jednání zastupitelstva minulé pondělí, kdy se snažil vše vysvětlit.

Politici čekali hlavně na to, jak odůvodní výpověď ekonomovi a bývalé mluvčí, a také odvolání z funkce vedoucí hlavní zooložky, která je na rodičovské dovolené. Nedočkali se toho – ředitel odkázal na možné soudní spory a ochranu osobních údajů.

Ředitel Končel kritizoval i hnutí PRO! Ústí, které na Facebooku vyjádřilo naději, že chystaná kontrola zastaví stagnaci zoo: „Proč tedy tato strana ještě neiniciovala hlasování o schválení návrhu rozvoje, který byl prezentován už v roce 2018, následně pak v roce 2019? Tím pádem není možné dělat projektovou dokumentaci.“

Zastupitelka PRO! Ústí Karolína Žákovská mu oponovala, že to není prací opozice: „To byste si měl vyjednat s vedením města, aby toto hlasování iniciovali, to přece nemůžete chtít po nás. Tím spíš, že někteří z nás nejsou přesvědčeni, že ten generel je materiálem, který by byl vysoce kvalitní a nepotřeboval by žádné úpravy.“

V podobném duchu se vedla celá diskuze na zastupitelstvu – je proto možné, že primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO zřídí pracovní skupinu ke generelu, tedy návrhu rozvoje zoo, aby se zástupci všech politických stran a hnutí nějak dohodli.

Kontrola zoo začne 25. září

Plánovaná kontrola by měla ověřit, jak vedení zoo napravilo zjištěné chyby a nedostatky zjištěné loňskou kontrolou. Kromě úředníků magistrátu budou v kontrolní komisi také zástupci opozice – za PRO! Ústí Karolína Žákovská, zastupitel Jan Janeček z KSČM a za SPD René Hladík. Hnutí Vaše Ústí pak nominovalo Tomáše Krause, jednoho z bývalých ředitelů zoo.

Tito lidé prosadili, aby radní rozšířili působnost kontroly i na záležitosti, které se objevily později. Kontrola začne 25. září.

Spustit audio

Související