Ve vězeňských celách Malé pevnosti v Terezíně začala výstava s názvem Navzdory všemu tvořit

28. březen 2022 11:07

V Terezíně začal česko-francouzský projekt s názvem Navzdory všemu tvořit. Jde o výstavu odkazující na budoucí předsednictví Česka v Radě Evropské unie. Umělci ze spolku Rés(O)nances vytvořili tři samostatné instalace, které umístily do bývalých vězeňských cel v Malé pevnosti.

Cílem výstavy je zejména upozornit na uměleckou tvorbu v mezních podmínkách. Součástí vernisáže bylo i netradiční audio-vizuální představení.

Potemnělá terezínská cela, zakrytou skleněnou střechou chvílemi probleskuje ostré slunce. Muž v místnosti kladivem rozbíjí betonové cihly na padrť. Ponurou atmosféru doprovází chvíli až nepříjemné pískání z reproduktorů.

Obraz dokresluje hrdelní zpěv Marie Kopecké Verhoeven. „Je tam někde nějaký vnitřní hlas. Ať už je to cokoliv, je to něco, co nutí to nevzdat, jít dál,“ popisuje umělkyně.

To Francouz Patrick Paris vnímal představení docela jinak. Podle něj šlo spíš o potěšení z destrukce. Během představení rozbil podle svého odhadu asi 100 kilogramů betonových cihel.

Kresby vězňů jsou jedinečným zachycením toho, jak Židé v Terezíně žili

Netradiční audio-vizuální představení česko-francouzských umělců ze spolku Rés(O)nances zahájilo v Terezíně výstavu s názvem Navzdory všemu tvořit. Právě umění v mezních podmínkách bylo pro vedoucí projektu Marii Kopeckou Verhoeven hlavní inspirací.

„Prostě se nevzdali a do poslední chvíle dávali smysl věcem, které se zdály úplně nesmyslné – včetně vlastního života, který v těch podmínkách neměl téměř žádnou cenu, a oni ho nějakým způsobem proměnili a dali tomu všemi nějaký smysl,“ popisuje Marie Kopecká Verhoeven.

Ve vězeňských celách Malé pevnosti v Terezíně začala výstava s názvem Navzdory všemu tvořit

Díla vězněných umělců v Terezíně jsou podle mluvčího památníku Stanislava Lady nenahraditelné: „Jelikož v Terezíně se nesmělo fotografovat, tak kresby těch vězňů jsou opravdu jediným dokladem toho, v jakých podmínkách tam Židé žili.“

Malou pevnost v Terezíně si kolektiv česko-francouzských umělců nevybral náhodou. V červnu bude totiž Francie předávat předsednictví EU Česku.

Podle náměstka ministra kultury Ondřeje Chrásta má tato výstava ukázat propojení obou národů. „V téhle šílené době, kdy v okolí na našich hranicích zuří válka, je velmi důležité, abychom Terezín ukazovali i celé Evropě, kam až válečné šílenství může dospět,“ vysvětluje.

Výstavu mohou lidé v Terezíně shlédnout až do 25. května. Mezitím umělci chystají koncerty terezínských skladatelů, výstavy v Praze i v Českém centru v Paříži.

Spustit audio

Související