Sociální pracovníci z Centra duševního zdraví v Terezíně se školí, jak pomáhat válečným uprchlíkům z Ukrajiny

15. březen 2022 09:04

Do Česka kvůli válce na Ukrajině přicestovalo už na 200 000 uprchlíků. S prvními, s kým se tu setkávají, jsou ve většině případů sociální pracovníci. V Litoměřicích se proto socioterapeuti z Centra duševního zdraví v Terezíně rozhodli proškolit přímo u lékařky-psycholožky.

Pětadvacetiletá Inna přijela z Ivano-Frankivska spolu se svým otcem a dvěma dětmi. Stále je v kontaktu s přáteli z Kyjeva. Ti jí posílají fotografie a videa, co se v její rodné zemi děje. Svůj psychický stav hodnotí jako dobrý. Alespoň zatím.

Psychické problémy se mohou projevit až později

Podle psycholožky Marie Štětinové se psychické problémy válečných uprchlíků kvůli stresu mohou projevit mnohem později.

„Teď to zdánlivě všichni zvládají relativně dobře, postupně se jim budou vynořovat jak ty vzpomínky, tak ty strachy, tak ty úzkosti. Já si myslím, že té práce pro psychickou pohodu utečenců nás teprve čeká,“ upřesňuje psycholožka Štětinová.

Nejpočetnější skupinou utečenců v Česku jsou zejména matky s dětmi. Právě na tuto skupinu se proto zaměřili sociální pracovníci z Centra duševního zdraví v Terezíně. Ti se zúčastnili školení na téma, jak s uprchlíky pracovat.

Jaké jsou základy této psychologické první pomoci, popisuje vedoucí centra Robert Krejčí: „Jde o to, aby měli možnost sdílet své pocity. My je nebudeme nijak v tom omezovat nebo nějakým způsobem jim je zakazovat – naopak. My chceme, aby své pocity vyjádřili, a aby je uměli vhodným způsobem třeba odložit.“

Konkrétní terapeutické techniky, jak pracovat s těmi nejmladšími uprchlíky, popisuje vedoucí litoměřické pobočky Naděje Petra Smetanová: „U dětí lze využívat třeba kresbu nebo i práce s plyšovými zvířaty. Jsou různé techniky, jak tu jazykovou bariéru překonat.“

Psychologickou pomoc bude potřebovat mnohem více lidí

Podle psycholožky Marie Štětinové to ale první vlnou uprchlíků nekončí. Kromě opuštění domova a strastiplné cesty z Ukrajiny budou v další vlně uprchlíků psychologové řešit mnohem vážnější válečná traumata.

„Lidé, kteří už přímo zažili bojové akce, kdy se jim hroutil dům nad hlavou, kdy byli přímo účastníky, kdy se po nich střílelo, nebo viděli oběti násilí. Takže toho, co teprve přijde, se bojím, že bude mnohem víc, než je teď v té první chvíli,“ shrnula psycholožka.

Psychologickou pomoc zatím na Litoměřicku vyhledalo jen několik válečných utečenců. Jejich počet ale bude podle oslovených sociálních pracovníků narůstat.

Spustit audio

Související