Na slovensko-ukrajinských přechodech pomáhají uprchlíkům i dobrovolníci z Česka

9. březen 2022 10:05

Na všech třech slovensko-ukrajinských hranicích pomáhají zvládnout nápor uprchlíků také dobrovolníci z České republiky.

Třeba ve Vyšném Nemeckém jich několik informuje utečence o tom, kdy a kam pojede jaký autobus. V Ubĺe skupina českých dobrovolníků zařizuje dopravu – propojuje konkrétní uprchlíky s konkrétními řidiči aut a autobusů. A také tam třídí materiální pomoc.

Hraniční přechod ve Velkých Slemencích je na slovensko-ukrajinské hranici nejméně využívaný. I tam ale najdou uprchlíci občerstvení, teplo a odvoz

Ve Veĺkých Slemencích se pak česká skupinka stará o jídlo. Přijel tam například i Petr Globočník z komunitní vily Libuše v litvínovském Janově. Právě od něj a dalších jeho kolegů – dobrovolníků dostanou uprchlíci teplé jídlo.

„Asi nejvíc jdou na odbyt párky. Je to teplé, univerzální jídlo, které se dá ohřát rychle. Ten zbytek je pak náročnější. To dělají kluci, co přijeli, myslím, z Kladna. Přes den tam bude guláš, zelňačka nebo chilli noc carne. Je to fakt pestré,“ popisuje Petr Globočník.

Atmosféra na hraničním přechodu je podle něj opravdu neradostná. Proto se snaží působit na uprchlíky pozitivně.

„Slyšíme tu spoustu dojemných příběhů. Včera nám také děkovala paní a přála nám, aby nikdo nebombardoval naše města a nestřílel naše příbuzné. Vidíme tu opuštěné ženy a děti, je to fakt smutné. Nesmíme ale o tom tak moc přemýšlet, raději budeme dělat, co je potřeba. Jezdí sem pomáhat opravdu pestrá sorta lidí – někteří na den, jiní na déle. My tu jsme třeba od pondělka do pátku,“ uzavírá Petr Globočník.

Ve stánku s teplým jídlem strávil celou noc – proto už se těší na pár hodin spánku.

Spustit audio

Související