Přes 300 lidí se v Terezíně vydalo na pochod do podzemí pevnosti. Prošli jej za světla svíček

31. leden 2022 13:43

Poslední lednovou sobotu se v pevnosti Terezín na Litoměřicku konal netradiční pochod. Přes 300 účastníků si mohlo projít část podzemních spletitých chodeb, kterých je v Terezíně 34 kilometrů.

„Lidé v 18. století byli o trošku menší, než jsou lidi dnes – podle toho vypadají i ty podzemní chodby. Každý, kdo má víc než 1,5 metru, by si měl dávat pozor na hlavu. A co je nejdůležitější – má někdo z vás klaustrofobii?“ ptá se účastníků pochodu průvodce Jiří Hofman před vstupem do terezínského podzemí.

Pod pevností vede celkem 34 kilometrů spletitých různě velkých chodeb. Každá z nich přitom měla svůj smysl.

V terezínské pevnosti se konal speciální pochod podzemím – jen za světla svíček

„Nad námi se nepřítel snaží dostat do pevnosti – táhne s sebou ty kanóny, buduje průlomové baterie, aby rozstřílel tu zeď naproti, a v tom mu bráníme my tady odsud, že zde ukládáme nálože střelného prachu,“ popisuje průvodce.

Terezín se nikdy nedobýval, nicméně vojáci museli provést zkoušku obranyschopnosti pevnosti. Historici o tom dokonce mají podrobnou zprávu. „310 kilogramů střelného prachu vyhodilo těch 7 metrů hlíny zhruba 8 metrů vysoko a udělalo asi 15metrový kráter,“ popisuje průvodce Jiří Hofman.

Na 20členné skupinky zájemců pak čeká 7kilometrový okruh po svíčkách, který má doplnit informace ohledně terezínské pevnosti. Letos se na něj přihlásilo na 350 účastníků.

„Máme tu registraci půl roku dopředu spuštěnou. Vždycky po té registraci je tam přesný čas, kdy mají lidé přijet. Teď musíme dodržovat veškerá mimořádná nařízení. To znamená, že to máme po 20 minutách, aby se tady lidé nesrocovali, a máme to po 20 lidech pouze,“ přibližuje hlavní organizátor z Pochodnického spolku Robert Čada.

Přestože šlo o druhý ročník Podzemního pochodu, de facto se zde konal pochod poprvé. Loni se ho totiž kvůli koronaviru lidé účastnili pouze virtuálně.

Spustit audio

Související