Ve Šluknovském výběžku se úspěšně rozmnožují vlci. Napadení hospodářských zvířat těmito predátory ale nepřibývá

20. srpen 2023 12:28

Ve Šluknovském výběžku na Děčínsku se daří vlkům. Jejich první výskyt v oblasti potvrdili odborníci na monitoring těchto šelem zhruba před 10 lety. V roce 2021 tam pak vlci vyvedli poprvé mláďata. Aktuálně zasahuje na území Šluknovského výběžku teritorium nejméně čtyř smeček.

„Na severu je to ta holandská smečka, pak je to smečka Kyjov, která se pohybuje v severní části parku a na Šluknovsku, pak je to smečka Luh a pak tady máme nějaké nové osídlení okolo Rumburka, respektive Šluknova a Jiříkova,“ říká Lukáš Žák z České zemědělské univerzity

Letos se zatím povedlo zachytit na foto pastích nejméně pět malých vlčat v oblasti Národního parku České Švýcarsko.

Počty napadení hospodářských zvířat ale nerostou. Například na území národního parku podle Richarda Nagela nezaznamenali za uplynulé dva roky žádný útok tohoto predátora.

„Poté, co se tady vlci usadili, tak v těch první letech ty škody na hospodářských zvířatech jsme nějaké zaznamenali, ale v letošním roce, ani v loňském roce nemáme údaje o napadení hospodářských zvířat vlkem,“ říká Richard Nagel ze správy národního parku.

Loni podle mluvčí úřadu Magdaleny Fraňkové vyplatil Ústecký kraj zemědělcům jako odškodnění za strženou zvěř 48 tisíc korun, letos zatím 25 tisíc.

Spustit audio