Včelí med je prastarým lékem na mnohé neduhy, pozor by si na něj měli dávat alergici

Na chleba s máslem, do čaje, do horkého mléka, do pleťové masky, do těsta - tam všude patří med. Vynikající je nejen pro svou typickou chuť, ale i pro své téměř zázračné léčivé účinky. Pozor byste si ale měli dát na to, abyste koupili med a ne náhražku plnou cukru.

Pokud chcete kvalitní med, zvolte med český nebo původem ze zemí Evropské Unie. U medu původem mimo země EU existuje riziko alergií na neznámý pyl i riziko snížené kvality medu kvůli nevhodným podmínkám při transportu na delší vzdálenosti - může například dojít k přehřátí medu a následné ztrátě jeho vlastností.

Květový med vzniká zpracováním nektaru květů včelami, obsahuje hodně bílkovin a je vhodný pro děti a rekonvalescenty. Medovicový, laicky lesní med, včely tvoří ze sladké šťávy od různých druhů hmyzu, má hodně minerálů, je dobrý pro sportovce.

Pozor! Nízká cena u takzvaného pekařského medu je dána jeho nízkou kvalitou. Je určen pouze pro tepelné zpracování a na chleba nepatří! Poslouchejte…

autor: Veronika Dašková
Spustit audio