Varnsdorf začal s kácením lip v Plzeňské ulici, na místo přišlo protestovat několik lidí

14. červenec 2022 09:13

Varnsdorf začal s kácením 21 vzrostlých lip na ulici Plzeňská. Stromy prohlédl odborník a konstatoval, že nejsou v dobrém stavu. Navíc stojí hned vedle chodníku, který se chystá města rekonstruovat. Kácení prvních stromů vzbudilo ve středu 13. července nevoli několika obyvatel, kteří se mu snažili aktivně bránit.

Protestující byli především nešťastní z toho, že město nepočkalo, až budou stromy ve vegetačním klidu – teď jsou totiž podle nich v květu, plné hmyzu a ptáků. To, že přijdou o alej na málo chodecky frekventovaném místě, nesli velmi nelibě.

„Město má všechno povolené, léta tu akci připravovalo, nicméně je kácí v době, kdy jsou ty lípy rozkvetlé, plné hmyzu a ptáků,“ vysvětlila protestující Adéla Zrubecká.

Postupem času se k nim přidávali zvědaví okolostojící a nakonec na místo přijel i starosta a místostarosta, kteří s nimi diskutovali. Nespokojení lidé také kontaktovali Českou inspekci životního prostředí, aby stromy a jejich koruny prohlédla. Doufali, že tak kácení zabrání, nakonec ale práce jen přerušili.

Kácení bude pokračovat

14. července dopoledne přijeli na místo inspektoři, kteří stromy znovu prohlédli. Mluvčí inspekce Jiří Ovečka shrnul, že k zastavení kácení není důvod – lípy jsou podle něj ve špatném stavu, v minulosti už čtyři samy spadly a v současné době v nich žádní ptáci nehnízdí. Kácení tedy může pokračovat. Město nejpozději do podzimu příštího roku vysadí alej novou.

Pozice města není vůbec jednoduchá. Radnice se na kácení musela nejdřív domluvit se soukromým majitelem pozemku.

Už předtím odborník zjistil, že lípy jsou ve špatném stavu a že tam žádní ptáci nehnízdí. Chodník v aleji, který město chce zrekonstruovat, navíc kořeny lip nadzdvihují. Opravený chodník chce přitom mít Varnsdorf dřív, než Ústecký kraj začne s pokládkou asfaltu na vozovce v Plzeňské ulici.

S kácením Varnsdorf čekal na stavební povolení – takový postup umožňuje metodika ministerstva životního prostředí, která říká, že pokud se jedná o kácení z důvodu stavby, mohou práce začít hned po tom, co nabyde stavební povolení právní moci a není nutné čekat do období vegetačního klidu.

Spustit audio

Související