Varnsdorf zvažuje vybudování spalovny odpadu. Na veřejnou diskuzi o projektu přišly desítky lidí

22. září 2021 08:29

Ve Varnsdorfu hledají způsob, jak nakládat s komunálním odpadem po roce 2030. Po něm je totiž zakázáno vozit na skládku odpadky. Prověřují proto také možnost vybudování spalovny komunálního odpadu, která by sloužila i okolním městům a obcím ze Šluknovského výběžku. Na veřejnou debatu o projektu přišly do Lidové zahrady desítky lidí.

V rámci debaty představil Pavel Rajtar z První Brněnské strojírny přítomným dvěma desítkám obyvatel města, jak taková spalovna komunálního odpadu funguje a co produkuje.

Už jen předběžná úvaha radnice nad vybudováním spalovny budí ve Varnsdorfu vášně mezi některými obyvateli. „Odpadový výbor tady tlačí variantu spalovny, přitom ještě před měsícem nám tvrdili, že vůbec spalovnu dělat nechtějí,“ vadí Michalovi Šatníkovi.

Na nedostatek informací od výboru pro nakládání s odpady si stěžují i někteří zastupitelé.

„Sice posloucháme, že se scházejí několikrát do měsíce, ale ten výstup není žádný,“ vysvětluje zastupitelka Lenka Lanková z hnutí Za republiku pro Varnsdorf a dodává: „Se složením výboru pak absolutně nesouhlasím – je tam i bývalý starosta Horáček.“

Bývalý starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček je trestně stíhaný za kauzu nezákonného měření rychlosti ve Varnsdorfu.

Na spalovnu město zatím nemá peníze. Musela by pomoci dotace

„Máme potenciál horkovodu, máme centrální zásobování teplem. Máme na tom 2 500 bytů, jsou na tom fabriky. K tomu je produkce odpadu, který dává nějakou výhřevnost,“ přiblížil předseda výboru pro nakládání s odpady Václav Moravec úvahy směřující k vybudování spalovny.

Současný nezávislý starosta Roland Solloch považuje veřejnou debatu o možném vybudování spalovny na území města za první krok. „Město na to samozřejmě prostředky nebude mít – přes 300 milionů korun na ten náš rozpočet. Pokud ano, tak jedině díky nějaké dotaci,“ shrnul.

Starosta také poukázal na obavy lidí, které v diskuzi zazněly. „Lidé se malinko obávají takových věcí, jako jsou například popílky nebo ekologická zátěž. Je také otázkou, jak se k tomu postaví Němci,“ dodává Solloch.

Ve čtvrtek 23. září budou zastupitelé města projednávat podpis memoranda s teplárnou Varnsdorf o spolupráci na záměru vybudování spalovny. Poté by měla přijít na řadu studie proveditelnosti celého projektu.

Spustit audio

Související