Vandalismus stojí Ústí nad Labem statisíce ročně

5. prosinec 2012

Zapálená prkna na lávce železničního mostu, poničené lavičky, rozbité lampy, počmárané zdi, nepořádek. To je pouze několik z dlouhé řady případů, které mají na svědomí jen letos v Ústí nad Labem vandalové. Město pak zaplatí ročně statisíce za nápravu.

Před několika dny někdo rozbil výzdobu na vánočním stromku u obchodního domu Labe. Už dva roky také chybí hlava Bedřicha Smetany, kterou někdo odloupl z podstavce v ústeckých sadech. Vloni se dokonce někdo podepsal na zeď v Císařském síle Muzea města Ústí nad Labem, sotva se jeho budova nově otevřela.

Město Břeclav přišlo jako první dokonce s tím, že bude odměňovat ty, kteří na vandaly upozorní. Takový postup ale Ústí nad Labem nezvažuje. Podle Jana Novotného, zástupce ředitele ústecké městské policie, se situace na některých místech zlepšila. Pomohly k tomu hlavně kamery. „Tam, kde jsou kamery, tam vandalismus vymizel – ať už v centru města nebo v letním kině... S vyplácením odměn tomu, kdo nahlásí vandala, nepočítáme.“ říká Novotný.

„Rozhodně nediskutujeme o tom, že by město praxi takového odměňování využívalo... Máme v problémových lokalitách městskou policii, která hlídkuje...“ řekla náměstkyně ústeckého primátora Zuzana Kailová. Město naopak vsadilo na asistenty městské policie v problémových místech. „V městské části Předlice máme romské asistenty, kteří dohlížejí na pořádek a pokud objeví vandala, mají zavolat na 156 a městská policie by je následně měla řešit. ...“ dodala Zuzana Kailová.

I přesto hodně záleží na všímavosti lidí. I bez odměny mohou samozřejmě upozornit na ty, kteří ničí cizí majetek a nezpříjemňují tím život ostatním.

autor: ces
Spustit audio