V útulcích už počítají s návratem vánočních psů a koček

29. prosinec 2018

V době před Vánocemi i po nich navštěvují útulky pro zvířata lidé, kteří chtějí dětem pořídit domácího mazlíčka. Často se ale stává, že zvíře po dvou až třech měsících do útulku vrátí.

Takovou zkušenost aspoň mají správci těchto zařízení v Mostě, Litvínově i v Jimlíně na Lounsku. Rodiče si totiž často neuvědomují, že to budou právě oni, kdo se o zvíře bude starat. V průběhu února a března proto lidé nosí do útulků nejvíc zvířat z celého roku.

Psí lotr zničil podlahu, vyskočil z auta. Přesto si ho rodina nechala

„Je to voříšek a mohlo by mu být tak osm měsíců. Ze začátku byl roztomilý, ale když jsme ho poprvé nechali samotného doma, tak nám to tam poničil,“ vzpomíná třináctiletá Barbora z Mostu, která si vloni na Vánoce spolu s bratrem vyhlédla v útulku psa.

„ Zničil nám dvakrát podlahu, vyskočil z jedoucího auta, přejela ho motorka. Ale necháme si ho, je to náš miláček,“ říká o malém psím lotrovi Barbořin sedmnáctiletý bratr Matěj.

 Tady vše skončilo dobře. Rodina si psa navzdory jeho problematické povaze nechala. Většinou ale noví majitelé psa při jeho pořízení neodhadnou a s následky jeho povahy se nevyrovnají.

Psa musejí vybírat rodiče, ne děti

Vše ale začíná u samotného rozhodnutí, psa si pořídit, říká správce útulku v Mostě Rudolicích Antonín Šlégr: „Pejska si nemají vybírat děti, ale rodiče. Poradit se, jestli ten pejsek je pro konkrétní rodinu vhodný.  A musejí si uvědomit, že starost o psa bude z devadesáti procent na nich.“

Zvířata coby vánoční dárky se tak často vracejí do útulku, ne ale hned, nejčastěji tak po dvou až třech měsících: „Vždycky říkám, že falešná lidská láska vydrží dva měsíce. V průběhu roku přijímáme dvacet, pětadvacet psů. V tom březnu je to třicet, pětatřicet,“ počítá.

Kolik živých vánočních dárků lidé odnesou letos do útulků, bude jasné za dva až tři měsíce. Vrácení psi a kočky pak budou čekat na své nové majitele. Podle správců útulku si lidé nejčastěji berou zvířata v červnu před prázdninami.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související