V Ústí nad Labem se rozvíjí pomoc pro chudé, kteří nechtějí žádat o sociální dávky. Dostanou potravinový balíček

31. květen 2019 13:08

Co byste jedli, kdybyste měli na den pouze 33 korun? Osmapadesátiletá invalidní důchodkyně z Ústí nad Labem už to ví – s příjmy totiž nevychází několik let. Říkejme jí třeba „ paní Eva“, své pravé jméno raději nechtěla zveřejnit.

„Invalidní důchod mám 6 800 korun, všechno nad mi sebere insolvenční správce. 6 000 korun je přitom nájem v bytě, 2 000 voda a topení, 50 korun mobil, takže mě podporuje dítě. Když to dobře jde, mám tisícovku na měsíc,“ popisuje svou situaci paní Eva.

Do finančních problémů se dostala kvůli dluhům, které udělal její manžel před rozvodem. Počet lidí ohrožených chudobou se podle Českého statistického úřadu zvyšuje – každý desátý člověk u nás má problém vyjít se svými příjmy.

Kromě nezaměstnaných jsou nejohroženějšími skupinami důchodci a neúplné rodiny. Právě na ně je zaměřená nová forma pomoci v Ústí nad Labem. Můžou jednou týdně dostávat trvanlivé potraviny. Jednou z těch, které ji využívají, je právě i paní Eva.

Chudí, ale hrdí

Pomocí chudým lidem se roky zabývá ústecký zastupitel a člen sociální komise Karel Karika z PRO! Ústí. Každou neděli například s dalšími dobrovolníky rozdává u nádraží jídlo. I tam podle něj stále častěji chodí místo bezdomovců hlavně senioři.

S chudými důchodci se potkal i při potravinové sbírce v jednom obchodě. „Zjistil jsem, že většinou žijí pod prahem chudoby. Koupí například tři rohlíky s tím, že to mají na tři dny,“ popisuje Karika a dodává: „Přitom to ti senioři neudělají. Oni nepůjdou žádat o milodary – mají svoji hrdost.“

Právě k takovým lidem směřuje nový způsob pomoci. Na spolupráci se dohodl s krizovým centrem Spirála, které můžou chudí senioři nebo i samoživitelky zkontaktovat.

„Přijede k nim sociální pracovník, který s nimi jejich situaci probere. Pak se dostanou do databáze pro potřebné a jednou za týden budou dostávat potravinový balíček. Platí, že všichni tito lidé budou mít zaručenou naprostou anonymitu,“ přibližuje novou službu Karika.

Nepřetržitá linka krizového centra je 475 603 390. Je možné také napsat mail na adresu: soc.nouze@seznam.cz.

Spustit audio

Související