Žatec obnovuje službu senior taxi. Jízda bude stát 30 korun

26. březen 2019 15:36

Po roční pauze obnoví provoz senior taxi v Žatci. Díky téhle službě si senioři z města a okolí mohou objednat odvoz autem například k lékaři nebo na nákup, a to za výrazně levnější cenu oproti běžnému taxíku.

Služby senior taxi mohou využít lidé starší 65 let, kteří trvale bydlí v Žatci, nebo ve vesnicích pod jeho správou, takzvaných místních částech.

Zájemci o službu se musí předem přihlásit na radnici na odboru dopravy. Tam dostanou průkazku s fotografií, za kterou zaplatí 20 korun. Pak už si budou moci v případě potřeby telefonovat pro objednání svého auta.

Taxi pro seniory bude jezdit od pondělí do pátku v době od 7 do 17 hodin. Jeho služby ale nemohou využít zdravotně postižení. Auta taxislužby totiž nejsou pro jejich převoz uzpůsobená.

Jednotlivá cesta bude stát 30 korun. Seniora na ní může doprovázet jeden další člověk. Pokud se tedy domluví třeba manželský pár, nebo dva přátelé a pojedou společně, cena se nemění.

O službu senior taxi je mezi staršími lidmi velký zájem

Důležitá je také podmínka, že senior taxi jezdí jen na území města Žatce, a že maximální čas jedné jízdy je dvacet minut.

Žatecká radnice už vydala registrační průkazy pro senior taxi přibližně 80 lidem a další budou určitě ještě přibývat.

Službu platí město, které na ni pro letošní rok vyčlenilo půl milionu korun. Provozovat ji bude taxikář Vladimír Mrázek ze Staňkovic, který vyhrál výběrové řízení.

Podobné služby s levnější dopravou autem pro seniory fungují i v okolních městech, například v Mostě nebo Lounech.

Senior taxi v Žatci by mělo svůj provoz obnovit 1. dubna.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související